Már rég lejárt az ajánlattételi határideje annak a fegyvereladásnak, amit az amerikai szenátor szerint blokkolnak

2023. június 14. 12:56

Egy amerikai szenátor szerint az USA blokkol egy magyar fegyvereladást, holott a Honvédelmi Minisztérium már rég letett az ügyről.

2023. június 14. 12:56
null

Blokkol egy 735 millió dollár értékű fegyvereladást Magyarország számára James E. Risch amerikai szenátor, a külügyi bizottság republikánus vezetője.

Risch a döntéssel kapcsolatban a Washington Postnak azt mondta: Magyarországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba, ha szeretne hozzájutni a fegyvercsomaghoz, amely 24 HIMARS rakétaindító üteget, valamint több mint 100 rakétát tartalmaz a hozzájuk tartozó alkatrészekkel és támogatással együtt.

 „Egy ideje már közvetlenül kifejeztem aggodalmaimat a magyar kormánynak azzal kapcsolatban, hogy nem halad előre a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szavazás” – mondta Risch.

Most június van, és még mindig nem történt meg, ezért úgy döntöttem, hogy az új amerikai haditechnikai eszközök eladása Magyarországnak felfüggesztésre kerül”

– fogalmazott.

Minden jelentős fegyvereladáshoz engedélyre van szükség a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságainak illetékeseitől azelőtt, hogy az eladást a külügyminisztérium nyilvánosan bejelentené. Risch kifogása megakadályozza, hogy a külügyminisztérium továbbléphessen az értékesítési folyamatban.

FRISSÍTÉS:

A Honvédelmi Minisztérium reagált a hírre, szerintük az ügy idejétmúlt, mivel az előző kormányzati ciklusban a beszerzésekért felelős kormánybiztos levélben kért információt a HIMARS-rakétarendszerekre vonatkozóan, 2022. márciusi ajánlattételi határidővel. A Honvédelmi Minisztérium által az amerikaiaknak küldött 2022 februári levél a Mandiner birtokába jutott, és igazolja a HM mostani állítását. A levélre egyébként az amerikai fél azóta sem válaszolt. 

A tárca közleményét elolvashatják alább:

Nyitóképen: HIMARS. Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Összesen 498 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. június 15. 13:53
Magyar fegyverkezés...ne röhögtessetek..
amca
2023. június 14. 21:13
Régóta dilemma. Minden amy huyye. Vagy: Minden huyye amy.
Sven
2023. június 14. 20:44
Micsoda aljas diplomáciai manőver a megroggyant washingtoni mocsárból!!!!!!!! Ekkora a válság a jenkiknél, hogy így akarnak eladni, vagy a csuklóztatást csak egy ilyen kis országgal tudják demonstrálni? Amerika züllik és süllyed.
Józsi6
2023. június 14. 16:41
Most az USA adott egy pofont a szarnak ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!