Új választást követel Koszovótól Macron és Scholz

2023. június 05. 07:53

Franciaország és Németország csökkentené a feszültséget Koszovó és Szerbia között.

2023. június 05. 07:53
null

Vjosa Osmani koszovói és Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő rövid találkozót folytatott Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár, valamint Josep Borrell, az EU vezető diplomatája jelenlétében az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának alkalmával – számolt be róla az EURACTIV

A helyzet a szerb többségű észak-koszovói régióban május 26.-án tovább romlott, amikor a koszovói hatóságok különleges rendőri egységek támogatásával albán nemzetiségű polgármestereket ültettek az északi települések hivatalaiba.

A polgármestereket rendkívüli választásokon választották meg, miután a szerb tisztviselők 2022 novemberében tömegesen lemondtak. Bár a választásokat a nemzetközi közösség legitimnek ítélte, a 3,5 százalék körüli részvételi arány miatt felszólítottak arra, hogy tartózkodjanak az albán nemzetiségű polgármesterek hivatalba kényszerítésétől.

A Kisinyovban folytatott megbeszélések után

Macron és Scholz új választásokat sürgetett a négy vitatott észak-koszovói településen,

szerb részvétellel „a lehető leghamarabb”. Macron elmondta, hogy Osmani és Vučić megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a Franciaország és Németország által előterjesztett tervet a koszovói feszültségek csillapítására, amely magában foglalja Pristina kötelezettségvállalását arra, hogy a vitatott területeken új választásokat tartanak, Belgrádnak pedig azt, hogy ösztönöznie kellene a részvételt ezeken a választásokon.

A két vezetőtől azt várják, hogy a jövő héten konzultációkat folytassanak, és „egyértelmű válaszokat” adjanak a javaslatra.

„A helyzet nagyon súlyos (...), és intenzív vitát folytattunk a helyszínen felmerülő kihívásokról.

Minden érdekelt félnek bátorságot kell tanúsítania”

– mondta Scholz újságíróknak, felelősségvállalásra szólítva fel mindkét felet. „Fontos, hogy minden érintett mindent megtegyen a de-eszkaláció érdekében” – tette hozzá.

Borrell a találkozót követően elmondta, hogy az EU új helyhatósági választásokat kért, amelyek biztosítják a koszovói szerbek részvételét, valamint a Szerb Többségi Önkormányzatok Szövetségének létrehozására irányuló munka megkezdését, ahogyan arról az EU által közvetített párbeszéd során megállapodtak.

Vučić azt mondta, hogy a polgármesterek visszahívása lenne a feszültségek enyhítésének leghatásosabb módja, és ragaszkodott ahhoz, hogy országa „megpróbálja meggyőzni a szerbeket, hogy nyugodtan és békésen tiltakozzanak”.

ami azt jelenti, hogy megpróbáljuk meggyőzni a szerbeket, hogy nyugodtan és békésen haladjanak előre” – mondta Vučić.

Osmani a maga részéről a Vučićcsal folytatott rövid megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy „Belgrád megpróbálja destabilizálni Koszovót”. Azzal vádolta Szerbiát, hogy bűnözői bandákat támogat Észak-Koszovóban. A koszovói vezető azonban azt mondta, hogy Koszovó új választásokat tarthatna északon szerb részvétellel, ha azok törvényesen lennének kiírva, ami teljesítené a Macron és Scholz javaslatát.

Soha nem kizárt egy háború Koszovó miatt - szakértők a Mandinernek

Emlékezetes, a napokban súlyos összecsapások zajlottak a KFOR békefenntartói és szerb tömegek között, amelynek során mintegy húsz magyar és 11 olasz katona is megsérült. A Magyarországon szokatlan képsorok - agresszív tömeg, teljesen passzív rendfenntartók - a sebesülésekkel együtt sokaknál kicsapták a biztosítékot, ugyanakkor a Koszovó hovatartozásával kapcsolatos kérdésekben is újra felparázslottak az indulatok.

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik