Szakértő: Milliók életét lehetne megmenteni néhány milliárd dolláros befektetésekkel

2023. június 04. 21:39

Bjorn Lomborg szerint a gazdag országokat nem foglalkoztatják a szegény államok problémái.

2023. június 04. 21:39
null

Sok olyan lehetőség van, amelyek kihasználásával kis befektetéssel is sokat tehetnek az országok a fenntarthatóság növelése érdekében – mondta el a CNN műsorában Bjorn Lomborg a Koppenhágai Konszenzus Központ nevű think tank vezetője. A best things first  (legjobb dolgok az elsők) című könyve szerint évi 35 milliárd dollár elköltésével – ami globális szinten alig észrevehető összeg –

meglehetne menteni mintegy 4,2 millió ember életét – minden évben – és az emberiség szegényebbik felét 1,1 ezer milliárd dollárral lehetne gazdagabbá tenni.

Ilyen terület például a gyermekegészségügy, elmondta, 300 ezer nő hal bele évente szülésbe, valamint 2,3 millió újszülött hal meg a születéstől számított 28 napon belül. Amennyiben 5 milliárd dollárt fektetnénk be globális szinten évente az egészségügy fejlesztésébe, akkor ezeket számokat mintegy felére lehetne csökkenteni.

Egy dollár befektetés ebbe

több mint 80 dollár társadalmi hasznot hozna.

A másik nagy terület, amely fejlesztésével nagyban lehetne javítani az emberiség helyzetét az az oktatás. Amennyiben a szegény országoknak olyan minőségű oktatása lenne, mint a fejlett országoknak, akkor 30-40 százalékkal gazdagabbak lehetnének. Az oktatás fejlesztésének egyik lehetősége a differenciálás lenne, hogy minden diák a maga szintjének megfelelő oktatást kapja, ezt az oktatás digitalizációjával lehetne elérni – hívta fel a figyelmet. 

Kiemelte, az oktatásba fektetett minden egy dollár

több mint 60 dollárnyi társadalmi hasznot hoz, számítások szerint.

A betegségek elleni küzdelem szintén fontos szempont Bjorn szerint. Elmondta, hogy habár a fejlett világban nem foglalkozunk vele, de a tuberkulózis tavaly több embert ölt meg mint a COVID-19. A TBC elleni küzdelembe fektetett ötmilliárd dollárral mintegy egymillió embert lehetne megmenteni minden évben.

Arra a kérdésre, hogy miért nem foglalkoznak ezekkel a kormányok, nemzetközi szervezetek azt válaszolta, hogy a valóság az, hogy a gazdag országok nem törődnek a szegény országok problémáival, és magában a szegény országokban sem foglalkozik a társadalom felső rétege az alsó rétegek problémáival.

Ezért meg kell mutatni az embereknek, hogy milyen kis befektetéssel milyen nagy hasznot lehet elérni globálisan. Hozzátette ugyanakkor, hogy a végső soron a politikusoknak és döntéshozóknak kell elhatározni, hogy valóban megpróbáljanak valódi lépéseket hozni a globális problémák leküzdése érdekében.

Nyitókép: Bjorn Lomborg Facebook-oldala 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik