Ismét akcióban a klímaaktivisták: vörös festékkel öntöttek le egy Monet-festményt (VIDEÓ)

2023. június 14. 20:53

Azután a kép keretéhez ragasztották a kezüket.

2023. június 14. 20:53
null

Vörös festékkel öntötték le a stockholmi Svéd Nemzeti Múzeumban környezetvédelmi aktivisták a Claude Monet egyik festményét védő üveglapot, majd a kép keretéhez ragasztották a tenyerüket.

„A két, körülbelül 25 és 30 éves nőt őrizetbe vettük” – közölte a rendőrség. Az akciót később az Aterstall Vatmarker (Állítsd vissza a Nedves Övezeteket) nevű szervezet vállalta magára.  A szóban forgó kép a Le Jardin de l'artiste a Giverny (A művész kertje Giverny-ben, 1900), amelyet egy kiállítás keretében mutatták be Stockholmban. A Kert című, több mint háromszáz műalkotást – mások mellett Rembrandt, Watteau, Le Notre, Monet, Renoir és Carl Larsson műveit –

bemutató kiállítást átmenetileg bezárták, de a várakozások szerint csütörtökön ismét megnyitják a látogatók előtt.    

A múzeum restaurátorai vizsgálják a képet, hogy megállapítsák az esetleges károkat – tudatta a múzeum közleményében.

Hanna Tottmar szóvivő szerint a szakértők várhatóan csütörtökön közölnek több információt. „Elhatárolódunk az olyan akcióktól, amelyek kulturális örökséget veszélyeztetnek vagy rongálnak meg (...) tekintet nélkül az akció céljára” – közölte Per Hedström, a múzeum ügyvezető igazgatója.

A szervezet közzétett egy videót, amelyen a két nő, egy ápolónő és egy egészségügyi szakiskolás éppen vörös festékkel önti le a képet védő üveget, miközben kórusban skandálják: „sürget a klímahelyzet”, illetve „veszélyben az egészségünk”.  

 

 

***

Nyitó: Aterstall Vatmarker/Handout/AFP/Getty Images

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2023. június 15. 20:00
Otthagyni őket odaragasztva, míg csonttá nem asznak.
tailor
2023. június 15. 17:33
be velük a seregbe
Johann Luipigus
2023. június 15. 12:03
A kezüket kellene levágni a mocskos lipschi férgeknek.
Dzsozy
2023. június 15. 10:28
Ütném még a mentő én is az anarchista ribancokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!