Rekordmennyiségben árasztják el Európát a kábítószerek

2023. június 17. 09:00

A Politico beszámol arról, hogy egy éves jelentés szerint minden fronton mindenféle kábítószer ömlik befelé Európába. A kokain mindig sláger, a heroin kiment a divatból, viszont nagyban terjednek a még durvább szintetikus szerek.

2023. június 17. 09:00
null

A European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMMCDDA) nevű szervezet éves jelentést adott ki az európai kábítószerhelyzetről, amit a Politico szemlézett.

A jelentésből kiderül: folyamatosan áramlanak be a legkülönbözőbb kábítószerek az európai országokba. Minden lehetséges pszichoaktív szer elérhető a piacon, és aki akar, el is tud jutni hozzájuk.

Számos országokban rekordmennyiségű drogot foglalnak le, miközben a kutatások szerint

minden korábbinál erősebbek és hatásosabbak a különböző kábítószerfajták.

Ylva Johannson, az EU belügyi biztosa kijelentette: mélyen aggódik amiatt, hogy a ma fogyasztott drogok jóval károsabbak az egészségre, mint a korábbi változataik.

Több jellegzetességet lehet megállapítani a jelenlegi európai drogpiacon.

Az egyik a mennyiségi rekord: több mint ezer tonna kannabisz származékot foglaltak le az EU területén 2021-ben. Heroinból az EU területén 9,5 tonnát, és csak Törökország területén 22 tonnát foglaltak le 2021-ben. Kokainból összesen több mint 300 tonnát foglaltak le ebben az évben, és ennek több mint felét Belgiumban, illetve Hollandiában.

A kokain fő beérkezési pontja a belgiumi Antwerpen kikötővárosa, ami egyébként a szennyvíz elemzése alapján a legtöbb kokaint fogyasztó város a kontinensen.

Európában egyébként 3,7 millió felnőtt fogyaszt rendszeresen kokaint

az adatok szerint. Ráadásul a kokaingyártó műhelyek száma is növekszik: 2021-ben 34 ilyen gyárra csaptak le az előző évi 23-hoz képest, és sokan nagyban űzték az ipart.

És ott van a változatossági rekord is: 2022-ben 41 újabb pszichoaktív anyagot azonosítottak be, így az EMCDDA vizsgált drogfajták száma immár 930-ra emelkedett.

Emellett terjednek a szintetikus kannabinoidok, például Németország és Svédország különösen érintett ebben.

A heroin viszont kifutóban van: a hetvenes-nyolcvanas évek „divatos” drogját egyre idősebb fogyasztói réteg használja.

Végül pedig fontos fejlemény az is, hogy a hagyományos ópiumtermelő Afganisztánban

a hatalomba visszatérő tálibok betiltották a mák termesztését.

Mák és ópium hiányában viszont a csempészhálózatok egyszerűen más drogok és források felé fognak nézni.

Az Egyesült Államokban a heroin helyét a veszélyes, szintetikus fentanil vette át. A drogriport szerint fennáll a veszélye, hogy ugyanez fog történni Európában is: a régi drogok helyét átvehetik a még durvább és szintetikus anyagok.

 

Nyitókép: Getty Images / Jeffrey Coolidge

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2023. június 18. 12:12
"Ylva Johannson, az EU belügyi biztosa kijelentette: mélyen aggódik amiatt, hogy a ma fogyasztott drogok jóval károsabbak az egészségre, mint a korábbi változataik." Nyilván probléma, mert ha rövidebb idő alatt meghalnak a fogyasztók, csökken a haszon. Az ideális az lenne, ha örök életűek lennének a fogyasztásra rávezetettek, mert az végtelen bevételt generálna a terjesztőknek. Csak én gondolom, hogy összefüggés lehet a kábítószereket legalizálni akarók és a haszonhúzók, meg a brüsszeli elit között?
ThuleanPerspective
2023. június 17. 16:38
Magyarországot meg főleg. Szabolcsból ide az agglomerációba került melóstól a pesti cigányig mind tolja a cuccot.
Akitlosz
2023. június 17. 14:00
"Végül pedig fontos fejlemény az is, hogy a hagyományos ópiumtermelő Afganisztánban a hatalomba visszatérő tálibok betiltották a mák termesztését." Aztán divat, mi? Nem divat kérdése. Nagyon nem.
Akitlosz
2023. június 17. 13:58
Régen a csata előtt légyölő galócát ettek az őrült viking harcosok. Az persze mérgező, de nem számított, hiszen nem óhajtották túl élni a csatát. Egyetlen ilyen őrült viking harcos 40 angolszásszal bánt el a Stamford Bridge-i csatában, amire csellel megölték. Ezzel elég időt biztosított a viking sereg jó részének a visszavonuláshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!