Az Oxford kinevezi az Egyesült Királyság első LMBTQ-történelem professzorát

2023. június 08. 18:19

Cook reméli, hogy a világ egyik legismertebb és legelismertebb egyetemének példáját más felsőoktatási intézmények is követni fogják világszerte.

2023. június 08. 18:19
null

Az Oxfordi Egyetem kinevezte első LMBTQ történelemmel foglalkozó professzorát – írja a The Times. Matt Cook történelemprofesszor az Oxfordi Egyetem alá tartozó Mansfield College történelemtanszékén fogja betölteni a pozíciót októbertől. A professzor jelenleg a Londoni Egyetemhez tartozó Birbeck College oktatója.

Cook a PinkNewsnak adott interjújában elmondta, hogy az új poszt annak a folyamatnak a betetőzése,

amely során az LMBTQ+ történelem az aktivizmusból bekerült az akadémiai életbe.

szemlézi a humenonline.

Az Oxford és a Mansfield elkötelezettsége azt mutatja, hogy az LMBTQ történelem valójában központi szerepet játszik a történelemkutatásban” – nyilatkozta a professzor.

A professzor reméli, példát mutat

Hozzátette: ha a múltbeli társadalomról és kultúráról gondolkodunk, akkor gondolnunk kell arra, hogy az emberek hogyan éreztek és gondolkodtak önmagukkal kapcsolatosan, hogyan vágyakoztak és hogyan tekintettek a kapcsolataikra, mert ez része az emberek mindennapi életének most és a múltban is.

Cook reméli, hogy a világ egyik legismertebb és legelismertebb egyetemének példáját más felsőoktatási intézmények is követni fogják világszerte.

„Az LMBT és queer történelmet 10-15 éve úgy kezelik, mintha ez egy marginális tevékenység lenne” – mondta, majd kitért arra is, hogy szerint a tanszékek látókörének perifériáján van, a tudományos tevékenység perifériáján, és csak keveseket érdekel.

Nonkomformista közeg

Cook reméli, hogy hidat tud képezni az LMBTQ tanulmányok különböző területei között, a helytörténettől kezdve az Európán és Észak-Amerikán kívüli országok gyakran alulreprezentált történelméig.

A Mansfield College igazgatója, Helen Mountfield szerint

amely tiszteletben tartja, védi és támogatja a különböző véleményeket és narratívákat”.

 

Nyitókép: illusztráció, A Queer History of the United States For Young People című könyv  (amazon.com)

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik