Amerikától kért katonai segítséget a Kínától tartó Palau szigetországa

2023. június 19. 15:33

Fokozódik a helyzet Óceániában.

2023. június 19. 15:33
null

A csendes-óceáni Palau szigetország kormánya arra kérte az Egyesült Államokat, hogy fokozottan járőrözzön a vizein, mivel a közelmúltban kínai hajók hatoltak be kizárólagos gazdasági övezetébe.

Palau az előző hónapban észlelt kínai hajókat a vizein.

Az egyik kínai hajó a szigetország tenger alatti kommunikációs kábeleinek közelében lévő területet vizsgálta.

Surangel Whipps Jr., a mindössze 18 ezres lakosságú, ám stratégiai fontosságú térségben fekvő Palau elnöke azt tervezi, hogy a Csendes-óceáni Szigetek Fóruma vezetőinek regionális találkozóján is felhozza majd a témát. A fórum egységes álláspontot kíván képviselni a nagyhatalmakkal szemben. Tavaly hivatalosan is elutasították Kína azon törekvését, hogy biztonsági és kereskedelmi megállapodást kössön a 18 tagú csoport 10 tagjával.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin a minap dicsérte az olyan kis szigetállamokat, mint Palau, és mély elismerését fejezte ki az amerikai–palaui partnerség iránt.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy 2026-ig radarállomást telepít Palaura.

Korábban egyébként katonai gyakorlatokat is tartott ott.

A Mandiner a minap közölt összefoglaló cikket Óceánia fokozódó geopolitikai feszültségeiről. A Föld területének egyharmadát kitevő Csendes-óceán szigetországaiért egymással vetélkedik Kína és az Egyesült Államok. A két nagyhatalom egyre több figyelmet szentel a kettejük között lévő hatalmas térség fölötti ellenőrzésre és a helyi szövetségek megteremtésére.

 

(Forrás: Portfolio / Reuters; fotón: Palau szigetei - forrás: Wikipedia)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Same
2023. június 21. 18:39
Hehe Csodálkoztok barmok. Radarállomás az usának, aztán meg a sírás hogy jönnek a kínaiak. De kína ne telepítsen kubába katonai bázist. Fasszopó amerikaiak
zrx8
2023. június 19. 19:07
Azért remélem, az USA a palauiaknak is szólt hogy azok mit kértek az USA-tól, legalább utólag..
kbs_real
2023. június 19. 18:27
Behívták a jenkiket, mint Kádár 56-ban az oroszokat.
mokány
2023. június 19. 17:01
Orwelli birodalmak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!