Hivatalos: immár több ország is Ukrajna mellett állhat az Oroszország elleni perben

2023. június 09. 22:20

Az Egyesült Államok kérelmét a Nemzetközi Bíróság nem fogadta el.

2023. június 09. 22:20
null

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) lehetővé tette 32 kérelmező ország számára, hogy írásos vélemény benyújtásával

beavatkozzanak Kijev oldalán a Moszkva ellen tavaly tavasszal, Oroszország ukrajnai inváziója miatt indított eljárásba

– tette közzé portálján az IJC pénteken.

A Nemzetközi Bíróság négynapos meghallgatást kezdett kedden azon ukrán-orosz ügyben, amelyet Kijev a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény alapján a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása és a megszállt Krím ukrán lakóival való rossz bánásmód miatt indított 2022 márciusában.

Követelés: a hadműveletek azonnali leállítása

Ukrajna nem sokkal az után nyújtotta be keresetét az ENSZ intézményei közé tartozó bíróságon, hogy Oroszország február 24-én megkezdte Ukrajna elleni háborúját. A beadványt követően a Nemzetközi Bíróság ukrajnai hadműveleteinek azonnali leállítására szólította fel Oroszországot, és aggodalmát fejezte ki a Moszkva által alkalmazott erőszak miatt.  

Az ICJ pénteken kihirdetett végzése szerint a kérelmező országok beavatkozást igénylő nyilatkozatai elfogadhatóak, ami lehetővé teszi számukra Ukrajna támogatását a perben.   

A közlemény szerint az országoknak július 5-ig kell írásos véleményt nyilvánítaniuk az ügyben.   
A tájékoztatás szerint az ICJ, a bíróság alapokmánya 63. cikke alapján Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Kanada, Liechtenstein, Litvánia, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, valamint Új-Zéland benyújtott beavatkozási nyilatkozatát fogadta el.
Az Egyesült Államok kérelmét az IJC nem fogadta el.   

A Nemzetközi Bíróság ítéletei elvileg kötelező erejűek, de semmilyen eszköz nincs a betartatásukra. Ha egy ország nem tartja be a bíróság utasítását, a testület az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulhat, ahol azonban Oroszország állandó tagsággal és vétójoggal rendelkezik.

(MTI)

 

Nyitókép: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik