Már csak néhány órányi oxigénjük maradt az eltűnt tengeralattjáró utasainak

2023. június 22. 08:28

Újabb hangokat észleltek abban a térségben, ahol vasárnap eltűnt a Titan merülőhajó, a sikeres mentésre azonban egyre kevesebb az esély, a számítások csütörtök délelőtt elfogy az utasok oxigénje.

2023. június 22. 08:28
null

Újabb gyanús hangokat hallottak a Titan merülőhajó után kutató egységek – írta a BBC. Az amerikai parti őrség szerint továbbra sem tudják biztosan, hogy ezek a hangok merülőhajóból származnak-e, de folytatják a kutatást. Az amerikai haditengerészet egyik veterán búvárja úgy véli, hogy a szerdán észlelt hangok akár természetes eredetűek is lehetnek. 

Mindeközben a számítások szerint az eltűnt merülőhajó fedélzetén

helyi idő szerint csütörtök délelőtt fogy el az oxigén.

Ez persze sok mindentől függ, amennyiben a hajón tartózkodók pánikba estek, vagy többet mozognak, akkor gyorsabban is elhasználhatták a levegőjüket.

A szakértők szerint ha sikerül is megtalálni a hajót, szinte lehetetlen lesz kimenteni. Ha a jármű az Atlanti-óceán fenekén van, akkor szinte lehetetlen lesz onnan kimenteni.

Akkor sem sokkal jobb a helyzet, ha a hajó a víz felszínén van, a tengeralattjáróról tengeralattjáróra történő mentés valószínűtlen – tették hozzá. Ha a hajó az óceán felszínén lebeg, az a szakértők szerint olyan, mint egy tűt keresni a szénakazalban.

Kiterjesztették a kutatás területét

Az amerikai parti őrség koordinátora, Jamie Frederick bejelentette, drasztikusan kiterjesztették a keresési területet. Az eltűnt merülőhajó utáni kutatás mostanra körülbelül egy Belgium méretű területen, és mintegy négy kilométeres mélységig folyik. 

***

 

Nyitókép: Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. június 22. 14:54
Igazából miről van itt szó? Pár iszonyúan "gazdag" ember szabad életét most azzal tette érdekesebbé, hogy lemerült a Titanichoz. Ők tökéletesen tesznek mindenkire. Azokra is, akik most izgulnak az életükért.
MyOp
2023. június 22. 12:49
Állítólag lefele simán ment.
Boruss Demeter
2023. június 22. 12:19
Egyébként az az eset sem zárható ki, hogy az energiaellátás hibája miatt valóban lesüllyedt az a szar a tenger fenekére, viszont nem feltétlenül állja a test a nyomást napokig, szóval az észlelt zörejek lehetnek a hajótest fokozatos összeroskadásának hangjai is. A múlt héten néztem meg egy video-t, amiben lejátszották az I-52 japán tengeralattjáró elsüllyedésének szono-bójákkal rögzített hangjait. Brutális... A kiszabaduló levegő hangja, a válaszfalak recsegése és ahogy összeroskad a tengeralattjáró teste amikor a merülési határ alá süllyed... Mindamellett ha irányíthatatlanul ütődött a fenékhez, akkor keletkezhettek olyan repedések is, amin keresztül szökik a levegő és beszivárog a víz. Továbbra is tartom, hogy a merülés során történt valami és azonnal vagy nagyon hamar vége lett mindennek. De a vizsgálatok majd kiderítik mi történt és okosabbak leszünk. Vagy nem.
Igazszó
2023. június 22. 11:44
Megérdemlik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!