Brazil elnök az orosz-ukrán konfliktusról: nem dőlhet el a harctéren

2023. június 12. 22:48

Lula da Silva mihamarabbi béketárgyalásokat sürget.

2023. június 12. 22:48
null

A brazil elnök szerint az ukrajnai háborút nem lehet kizárólag katonai eszközökkel megoldani, ezért mihamarabbi diplomáciai megoldásokat sürget – derült ki Lula da Silva Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Egy újabb háború Európa szívében nagy nehézségeket vetít előre nekünk. Felsoroltam a béke érdekében tett erőfeszítéseinket és azokat, amelyekkel megpróbáljuk elejét venni a helyzet további súlyosbodásának, aminek előre nem látható formái lehetnek.

– hangoztatta Lula.

„Több diplomáciára és kevesebb katonai beavatkozásra volna szükség Ukrajnában, de ugyanúgy Palesztinában és Jemenben is” – emelte ki a brazil államfő, és hozzátette, a nemzetközi jog alapelvei mindenkit köteleznek. 

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, reméli, hogy Brazília támogatja Brüsszel álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Felhívta a brazil elnök figyelmét arra, hogy Oroszország a hibás, amiért a dél-amerikai országnak gondjai adódtak az energetika és műtrágyaellátás terén.

Von der Leyen azzal kapcsolatban is kifejezte reményét, hogy még az idén véglegesítik a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amellyel kapcsolatban 2019 óta nem történt előrelépés, lényegében az amazonasi erdőirtás körüli uniós aggályok miatt. Lula da Silva ugyanakkor kifogásolta az EU-nak a megállapodáshoz fűzött egyik függelékét.

Ez ugyanis olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek a brazil elnök szerint szankciókhoz vezethetnek a megállapodás rendelkezéseinek megsértése esetén.

 „Partnerek között kölcsönös bizalomnak, nem pedig bizalmatlanságnak kell lennie” – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: Mateus Bonomi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2023. június 13. 14:52
Ursula mindekit megfenyeget?? A buzi Sorostól nagy hatalmat kapott.
csjanos
2023. június 13. 09:50
.....igaza van az elnöknek...
chief Bromden
2023. június 13. 08:57
Kiheverte Usi a kínai megaláztatást vagy Jóska kizavarta a kórteremből? Elkezdték puhíttatni a brazilokat, előbb a német külügy bábjával most meg a telefonossal. Lula közölte, nem dugja be a fejét a hurokba, nem hagyja hogy majd szankcionálgassák Brazíliát.
Istvan Nagy
2023. június 13. 08:45
A boszorka csak libafos szinu ruhakat vesz fel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!