Szegényített urános lövedékeket adnak Ukrajnának Amerika

2023. június 15. 13:39

Már Washington is adna szegényített urán lövedékeket Kijevnek.

2023. június 15. 13:39
null

Hamarosan az Egyesült Államok is szállíthat szegényített urán lövedékeket – írta a Wall Street Journal (WSJ). A lapnak nyilatkozó meg nem nevezett magasrangú kormányzati tisztviselő elmondta, nincs komoly akadálya annak, hogy átadják a páncéltörő lövedékeket Ukrajnának.

A Pentagon az Ukrajnának szánt

Abrams harckocsikat szerelnék fel a szegényített urán lövedékekkel.

A forrás szerint a javaslatot már megtárgyalták a Fehér Házban. A tisztségviselők szerint az amerikai kormány célja, hogy Ukrajna a lehető legjobb tárgyalási pozícióba kerüljön, ha béketárgyalásokra kerülne sor végül. A WSJ szerint amennyiben az ukrán ellentámadás nem lesz sikeres, akkor csökkenhet az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás.

Az Egyesült Királyság már küldött szegényített urán lövedékeket, az Ukrajnának küldött brit Challenger 2-es harckocsikhoz. London döntése akkor komoly vitát kavart, mivel a szegényített urán – habár önmagában nem radioaktív –

komoly egészségi és környezeti kockázatot jelent. 

A WSJ megjegyezte, Washington azt is mérlegeli, hogy a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek mellett más fegyvereket is, például kazettás bombákat is szállítson Ukrajnának a jövőben.

***

 

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2023. június 16. 07:58
Mítoszoszlatás: http://www.jm.bme.hu/archiv/aktual/uranhatasai.html
brekker
2023. június 16. 03:12
Mi történt, hogy ilyen címeket mer adni a Mandiner? Biden hergeli Putyint? A végén még kiderül, hogy a ki nem kényszerített kikényszerített.
falcatus
2023. június 15. 18:02
A NATO esetében az a szabály, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok. Z. Brzezinsky: "Amerika egy olyan univerzum közepén áll, amelynek végső soron egyetlen központja van, nevezetesen fővárosa: Washington. A HATALMI JÁTÉKOT ITT KELL JÁTSZANI, éspedig az AMERIKÁN BELÜLI SZABÁLYOK SZERINT."
káli
2023. június 15. 17:23
Nyugi putyinszopókák, mindent kapnak amit kérnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!