Putyin fenyegetőzik, de valóban veszélyesek az urániumos lőszerek?

2023. március 22. 15:18

A britek szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket fognak szállítani Ukrajnának, az orosz elnök ezt eszkalációnak nevezte, amelyre orosz válaszlépést ígért. Szakértők szerint azonban ezek a lőszerek régóta bevett harci eszközök a modern hadviselésben.

2023. március 22. 15:18
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Oroszország válaszlépésre kényszerül a „nukleáris alkotórészeket” tartalmazó nyugati lőszerek érkezésével – fogalmazott kedden Vlagyimir Putyin, arra célozva, hogy az Egyesült Királyság ezzel a fegyvertípussal

szintet emelt az ukrajnai hadviselésben, és az atomkonfliktus felé eszkalálja a háborút.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a britek ezzel a szállítással megismétlik az amerikaiak 1999-es tettét, amikor Jugoszlávia bombázásával nyíltan „megsértették a nemzetközi humanitárius jogot”. Ugyanakkor a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a volt Jugoszlávia területén végrehajtott NATO-bombázásról szól zárójelentésében nincs szó arról, hogy a szegényített uránt tartalmazó lövedékek (DUP) használata jogsértő lett volna, ugyanis ennek bevetését egyetlen nemzetközi fegyverzeti egyezmény sem tiltja, illetve a szöveg utal arra is, hogy ezen harci eszközök használatának egészségügyi kockázatáról is megosztottak a tudományos értékelések.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szintén a „jugoszláv szcenárióról” beszélt, amikor felidézte, hogy a NATO-lövedékek felrobbanásának következtében súlyos környezeti kár keletkezett, és később megnőtt a rákos megbetegedések száma a bombázott területeken.

A brit védelmi minisztérium reagálásában jelezte: a brit hadsereg évtizedek óta használja a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket,

a fémurán a fegyverzet lényegi alkotóeleme, és semmi köze nincs az atomfegyverekhez.

Oroszország tudja ezt, mégis szándékosan dezinformál ezzel kapcsolatban” – tették hozzá.

A brit kormány kedden megerősítette, hogy az orosz fenyegetés ellenére le fogja szállítani a lövedékeket az ukrán hadsereg számára küldendő Challenger 2-es tankok lőszereként. Mint állítják, a lövedékek sugárszennyezési hatása minimális.

Amerikai katona szemlézi a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket 2004. február 11-én az iraki Tikritben   (forrás: STAN HONDA / AFP)
Amerikai katona szemlézi a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket 2004. február 11-én az iraki Tikritben (forrás: STAN HONDA / AFP)

Veszélyes-e az egészségre az urániumos lövedék?

A témát évtizedek óta kutatják független szakértők, s bár tudomány emberei között sincs egyértelmű konszenzus e kérdésben, a szakvélemények többsége szerint a fegyverek csupán csekély mértékben jelentenek fenyegetést az emberi egészségre és a természeti környezetre.

Magyarországon a vitatott kérdésről 2001-ben Aszódi Attila írt tanulmányt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet akkori docense hasonlóképp foglalt állást. Mint írta, a szegényített urán lövedékek bevetése kapcsán túlzó volt a Balkán-szindróma kifejezés használata a jugoszláviai bombázás után észlelet megbetegedésekre, ugyanis ezek a lövedékek nem okoztak nagy sugárszennyezést.

A sugárfertőzés veszélye elenyésző tehát, ugyanakkor a kémiai mérgező hatása komoly lehet.

Aszódi szerint a talajon szétszóródott lövedékek okozta sugárterhelés minimális, a felrobbanással járó uránpor belégzése azonban halálos nehézfém-mérgezést okozhat – az utóbbi azonban csak azokat a katonákat fenyegeti, akik közvetlenül a becsapódás mellett tartózkodnak. A bombázás területén élők egészségére az uránpor és a lövedékek talajba kerülése szintén minimális egészségkárosító hatással lehet, ugyanakkor a talajvízbe vagy a növények és állatok szervezetébe bekerülő urán emberi fogyasztással szélsőséges esetben szintén okozhat mérgezést – tette hozzá.

A balkáni és az iraki bevetések után tapasztalt mérgezések, rákos megbetegedések és születési rendellenességek vizsgálata szintén nem hozott konszenzust orvosi körökben, egyes szakértők egyértelmű ok-okozati összefüggést látnak a két jelenség között, mások hibahatáron belüli, más körülményektől is függő jelenségnek látják a datált eseteket.

Ennek ellenére az ENSZ Környezetvédelmi Programjának az ukrajnai háború környezeti hatásairól szóló 2022-es jelentésében az áll, hogy a világszervezet szakértői komoly

egészségügyi és természeti kockázati faktornak tartják a szegényített uránt tartalmazó lövedékek használatát.

Miért hatékony fegyver a DUP?

A szegényített urán az atomerőművi üzemanyag-előállításhoz használt urándúsítás mellékterméke. Az atomenergiát használó államok kezén az évtizedek alatt hatalmas mennyiségű szegényített urán halmozódott fel, és mivel radioaktivitása alacsony, ugyanakkor fém állapotban rendkívüli keménységű, hulladékképzés helyett katonai célra történő felhasználásuk mellett döntöttek a kormányok.

Eleinte a tankok homlokpáncélzatába olvasztották, majd lövedékek betétjeként alkalmazták, ugyanis

extrém keménységük miatt megnövelték a páncélozott járművek kilövésének hatékonyságát.

--

--

Nyitókép: Amerikai katona szemlézi a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket 2004. február 11-én az iraki Tikritben   (forrás: STAN HONDA / AFP)

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. március 23. 19:52
Az ukránok is vannak vagy 5 oldalnyian. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Ukraine
Mirákulóziai Mikmuk
2023. március 23. 16:19
Dehogy veszélyes az uránium. Milyen fincsi lesz majd az ukrán gabona. Minden országba szálítani kell majd az enyhén szennyezett ételt.
gacsat
2023. március 22. 23:36
Az oroszok a háború eleje óta használnak urán lövedékeket. Nem sok tank vs. tank csata van, ezért keveset. 3BK21B Entered service estimated 1982. Material B depleted uranium alloy liner to enhance penetration of advanced composite armours like Chobham. Country of origin: Soviet Union Projectile dimension: 680 mm Projectile weight: 19 kg Muzzle velocity: 905 m/s Penetration: 750 mm RHA at 0 degrees
brekker
2023. március 22. 23:07
Az oroszok visszafoglalják az oroszlakta területeket, az ukránok bosszúból megmérgezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!