Több mint kétszáz ukrán menekült gyereket vettek el családjától európai országokban

2023. június 18. 20:22

Az ombudsmani hivatal igyekszik nyomon követni az ukrán gyerekek családból való kiemeléseinek eseteit.

2023. június 18. 20:22
null

„A jogszabályi különbségek miatt az európai országokban előfordulnak olyan esetek, hogy elvesznek egy gyereket azoktól, akikkel együtt él. Jelenleg 240 ilyen esetről van feljegyzés” – mondta el Irina Szuszlova gyermek- és családjogi biztos vasárnap a Szabadság Rádiónak adott interjújában. Példaként hozta fel, hogy lehetnek olyan esetek, amikor egy anya kényszerből Ukrajnában marad dolgozni és gyermekét a nagymamával együtt evakuálják. A nagymama viszont nem rendelkezik meghatalmazással a gyerek érdekeinek képviseletére, és az európai jog szerint nem tekintik a gyerek közvetlen hozzátartozójának. Ily módon a szociális szolgálatok bevonhatják a rendőrséget, és kiemelhetik a gyereket a családból.

Ukrajna részéről vannak jogi hiányosságok

Az ombudsman véleménye szerint Ukrajna részéről vannak jogi hiányosságok, elsősorban a kellő tájékoztatás hiánya arról, mely európai országokban mit írnak elő a jogszabályok, milyen eljárásokat kell végezni. Hangsúlyozta, hogy

az ombudsmani hivatal igyekszik nyomon követni az ukrán gyerekek családból való kiemeléseinek eseteit,

figyelemmel kíséri a helyzetet, és jogi segítséget nyújt az ilyen helyzetbe került nőknek vagy családoknak.

„Nemzetközi szervezetekkel dolgozunk együtt a probléma megoldásán, és annak érdekében, hogy akik ilyen helyzetbe kerülnek, jogi segítséget kapjanak” – mondta Szuszlova. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai szociális szolgálatok által elvett gyerekek hozzátartozói mindenképpen keressék fel az adott országban lévő ukrán konzuli hivatalt, és tájékoztassák őket, de megkereshetik az ukrán emberi jogi biztos hivatalát is.

(MTI)

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik