Rendkívüli ülést kezdeményez Fico pártja a szlovák választások befolyásolására hivatkozva

2023. június 08. 18:06

Az Irány arra hivatkozik, hogy információik szerint egy csoport Brüsszelben „beavatkozást kért” a választások kapcsán.

2023. június 08. 18:06
null

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását célzó indítványt adott be a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico volt miniszterelnök által vezetett Irány (Smer-SSD) a szeptemberben tartandó előrehozott parlamenti választások „esetleges jogosulatlan befolyásolására” hivatkozva – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Az Irány képviselői mellett több más pártonkívüli ellenzéki parlamenti képviselő által is aláírt indítvánnyal összefüggésben Fico pártja arra hivatkozik, hogy információik szerint egy szlovák állami hivatalnokok és civil szervezetek alkotta csoport Brüsszelben az EU és a NATO szervezeteiben „kért beavatkozást” a választások kapcsán, ezt azzal indokolva, hogy a szlovákiai ellenzék „hibrid” fenyegetésnek számít, s amennyiben megnyerik a választásokat, fennáll az esélye, hogy kiléptetik az országot a NATO-ból.

Az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásokban rendszerint a legjobb eredménnyel szereplő Irány elnöke,

Robert Fico korábban többször is bírálta a NATO-nak az ukrajnai konfliktus kapcsán foganatosított politikáját,

s ígéretet tett arra, hogy amennyiben az őszi választások után kormányra kerülnek, megszüntetik a szlovák részről Ukrajnába irányuló fegyverszállítást.

„Áprilisban valaki egy 21 személyből, köztük 15-16 állami hivatalnokból álló csoportot küldött Szlovákiából, akik az EU magasrangú képviselőivel találkoztak, és látogatást tettek a NATO központjában is, beavatkozást kérve a szlovákiai ellenzékkel szemben, amelynek erőfölénybe kerülése szerintük veszélyt jelent Szlovákiára nézve” – állította Robert Fico az esettel összefüggésben a párt honlapján közzétett közleményében. A politikus szerint azt, hogy célzott kampány készül az ellenzék ellen, a NATO azon kezdeményezése is bizonyítja, hogy a szervezet májusban versenytárgyalást írt ki egy Szlovákiában megvalósítandó médiakampányra, amelynek neve „Miért számít Ukrajna?”

„Amilyen társadalmat főzöl, olyanod lesz” szöveggel indult kampány

A NATO által finanszírozott médiakampánnyal kapcsolatban – a rendkívüli parlamenti ülésen elfogadtatni szándékozott határozat formájában – az Irány párt a kampány megszüntetésére, vagy a választások utánra való időzítésére szólítja fel az észak-atlanti szervezetet, az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségét pedig arra kéri, hogy tartózkodjon a választási kampányba való beavatkozástól, és

A szlovák média a napokban arról számolt be, hogy az ország keleti részén olyan reklámtáblák jelentek meg az amerikai nagykövetség logójával, amelyeken az „Amilyen társadalmat főzöl, olyanod lesz” szöveg szerepel. Ez a szöveg egy szlovák közmondásra alapuló szójáték, amely a magyarban leginkább a „Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát” közmondás jelentésének felel meg.

Robert Fico a héten tartott sajtótájékoztatóján amiatt is bírálta a Zuzana Caputová államfő által nemrégiben kinevezett, Ódor Lajos vezette szakértői kormány Munka, szociális és családügyi minisztériumát, mert az első fajsúlyos döntéseként egy csaknem 22 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Soros Györgyhöz kötött Nyílt Társadalom Alapítványnak az Ukrajnából érkezők szlovákiai integrációját célzó projektre. Az ügy kapcsán a Sona Gaborcaková vezette szaktárca egy általuk kiadott közleményben a projekttel kapcsolatos bírálatokat félrevezetőnek minősítette.

A pozsonyi törvényhozás elnöke, Boris Kollár csütörtökön bejelentette: az Irány által indítványozott rendkívüli parlamenti ülést jövő hét szerdára tűzi majd ki. A törvényhozás legnagyobb pártja, az Igor Matovic vezette OLaNO és barátaik csütörtökön jelezték: nem támogatják a rendkívüli ülés megtartását. A pozsonyi parlament házszabálya szerint a rendkívüli ülések megtartásához előbb azok napirendi pontjait kell elfogadni, egyszerű többséggel, erre azonban nem egy esetben obstrukciók miatt nem került sor.

A jelenlegi választási időszakban a korábbi kormánypártok többször is ilyen módon obstruálták az ellenzék által különböző témákban indítványozott rendkívüli ülések megtartását.

(MTI)

Nyitókép: Bertrand Guay/AFP

***

***

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lord Vader
2023. június 09. 14:30
Jól van, korrupt maffiózó Fico. Egy fokkal sem vagy jobb a liberálisoknál.
Pierre
2023. június 08. 21:14
Ki mást másolna ez a retkes gazember, mint orbánt.
Amerigo
2023. június 08. 19:42
A V4-es együttműködés elmélyítése lenne az érdeke a visegrádi országoknak. Az állandó kormánynak viszont más az érdeke: szivárványos buzulás, migráció, a lator hohol elit támogatása. Mindegy mibe kerül, a számlát mi fizetjük. Már most is. Árulók mindegyik országban vannak bőven, kérdés az, hogy a választók felismerik-e liberálbolsevik jelmez alatt a vén varangy szolgáit?
letsgobrandon
2023. június 08. 19:34
kiléptetik az országot a NATO-ból.??????? -- MÁZLISTÁK !!!!!!!!!!!!! olyanok lennének mint Ausztria
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!