A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem akar brit vezetőt a NATO élére Macron

2023. június 18. 22:25

A franciák keresztülhúzhatják a brit védelmi miniszter terveit, és szövetségesekre is találtak.

2023. június 18. 22:25
null

Emmanuel Macron francia elnök megpróbálja megakadályozni, hogy Ben Wallace legyen a következő NATO-főtitkár. A francia ellenállás meghiúsíthatja a védelmi miniszter Jens Stoltenberg leváltására tett próbálkozását – írta a Telegraph.

 A franciák úgy gondolják, hogy méltatlan lenne egy olyan ország soraiból vezetőt választani a szövetség megüresedő posztjára, mely kilépett az Európai Unióból. A lap úgy értesült, hogy francia tisztviselők azt mondták a NATO munkatársainak, hogy olyan személyt szeretnének a szövetség élén látni, aki az EU egyik vezetője. Ez a kérés összecseng azzal az elképzeléssel, hogy

a blokk katonai szempontból független legyen, és biztonsága kevésbé függjön Washingtontól.

Macron álláspontját támogatja még Németország és további 22 NATO-tagország. Hollandia és Lengyelország az értesülések szerint azon uniós országok között van, amelyek szintén ellenezhetik a brit jelölt támogatását.

Macron régóta érvel amellett, hogy Nagy-Britanniának szembe kell néznie az EU-ból való kilépés következményeivel – derült ki a cikkből.

Nincs egyetértés a szövetségesek között

A Telegraph felidézte, hogy miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani szeptember 30-ig szóló mandátumát, komoly vita alakult ki a NATO vezetői között arról, hogy ki legyen az utódja.

Állítólag arra kérték Stoltenberget, hogy még egy évig maradjon ő a főtitkár.

Mint ismert, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már április elején bejelentkezett a posztra. De Joe Biden amerikai elnöknek több jelöltje is van a szövetség élére. Különösen Mette Frederiksen dán miniszterelnököt, akit jelenleg sokan a legnagyobb esélyesnek tartanak – hangsúlyozták.

***

Nyitókép: AFP

 

 

 

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. június 19. 15:34
Ursula, zseli kaili, fegyőr, jurova?
Odone Ricci
2023. június 19. 15:01
A britek mindig dirigálni akartak, nem szívelték a német-francia tandemet, megelégelték a hozzájuk tóduló bevándorlókat, ezért volt a BREXIT. Mögöttük ott áll az USA és a még megmaradt Commonwealth, nyelvüket mindenki tanulja , oktatásuk előtt mindenki ámulva hasra esik.
mokány
2023. június 19. 13:23
Bokor - Bocskor által , Afganisztáni turnéjukon elsütött tréfa : " Az egyik tüzel , a másik hátulról fedezi . Végbeli vitézek . "
nempolitizálok
2023. június 19. 11:01
Legyen orosz vezetője. ja, hogy akkor minek fegyverkezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról