Egyre feszültebb a helyzet Tajvannal: egy kínai hadihajó csaknem nekiment egy amerikai rombolónak (VIDEÓ)

2023. június 04. 14:25

Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap elítélte a kínai hadsereg egyre kockázatosabb akcióit Ázsiában, miután az elmúlt napokban két incidens is történt a két ország hadereje között.

2023. június 04. 14:25
null

Továbbra is aggódunk a Népi Felszabadító Hadsereg egyre kockázatosabb és kényszerítő jellegű tevékenysége miatt a térségben, beleértve az elmúlt napokat is – mondta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője, aki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel együtt vesz részt Szingapúrban egy biztonsági konferencián.

A nyilatkozatok azután hangzottak el, hogy az elmúlt tíz napban két incidens is történt, amelyekben amerikai és kínai fegyveres erők vettek részt a Tajvani-szorosban és a Dél-kínai-tengeren. Szombaton az amerikai haditengerészet azzal vádolt meg egy kínai hajót, hogy

veszélyesen hajózott az egyik rombolója körül, amikor az a Tajvani-szoroson áthaladt együtt egy kanadai hajóval

. Kína nem említette az incidenst, de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy szándékosan bajt okoznak a Tajvani-szorosban.

Korábban Washington egy kínai vadászpilótát azzal vádolt, hogy május 26-án "indokolatlan agresszív manővert" hajtott végre egy, a Dél-kínai-tenger felett repülő amerikai felderítő repülőgép közelében. Peking ezzel szemben azt vetette Washington szemére, hogy az amerikai gép szándékosan hatolt be egy kínai gyakorlótérre, hogy (felderítő) műveleteket hajtson végre.

(MTI)

***

Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Jesse Monford

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik