Szigorítani kell a Himaláján – és ehhez köze van Suhajda esetének is

2023. június 09. 07:24

Olyan mértékben nőtt az emberi jelenlét a Himaláján, hogy változtatásokat kellett eszközölni az adminisztrációban.

2023. június 09. 07:24
null

Egyre többen akarják megmászni a Himaláját, idén tavasszal már több ezren kaptak engedélyt valamelyik csúcs meghódítására. A profi sportolók mellett egyre több a lelkes amatőr, és feltehetően ez is az oka annak, hogy az idei minden eddiginél halálosabb év volt.

Nemcsak a halálesetek száma nőtt meg, de a mászásokkal kapcsolatos adminisztráció is

Eddig minden csúcstámadási kísérlet után interjút készítettek a hegyről leérkező mászókkal, ám a The Himalaya Database kénytelen volt változtatásokat eszközölni. A döntés értelmében már nem kell mindenkinek interjúval igazolnia a kísérletet.

Mostantól kezdve csak azokkal fognak interjút készíteni, akik 8000 méter fölé merészkedve valamiféle új útvonalon tették meg az utat, vagy alpesi stílusban másznak meg egy technikailag kihívást jelentő hegyet. Azokkal is igyekeznek beszélni, akik Suhajda Szilárdhoz hasonlóan pótlólagos oxigén használata nélkül tettek csúcstámadási kísérletet. 

A hegymászók számának emelkedése, az állandó emberi jelenlét a szemét mennyiségének növekedéséhez is vezetett, valamint a klímaváltozás is nehezíti a turisták helyzetét.

A hegymászók igényeinek kielégítése érdekében a szezonban mintegy 1500 ember érkezik az alaptáborba.

A luxuslétesítmények között masszázsra és esti szórakozásra is van lehetőség. Mindezt tekintetbe véve a Himalája gyakorlatilag egy turista paradicsommá vált.

Ahogy a 8848 méter magasan fekvő Everestet ma már az „izgalomra vágyó gazdagok játszóterének” tekintik, mivel vannak, akik rengeteg pénzt képesek kifizetni azért, hogy feljussanak a csúcsra.

Nyitókép: ANG TASHI SHERPA / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik