Szigorítani kell a Himaláján – és ehhez köze van Suhajda esetének is

2023. június 09. 07:24

Olyan mértékben nőtt az emberi jelenlét a Himaláján, hogy változtatásokat kellett eszközölni az adminisztrációban.

2023. június 09. 07:24
null

Egyre többen akarják megmászni a Himaláját, idén tavasszal már több ezren kaptak engedélyt valamelyik csúcs meghódítására. A profi sportolók mellett egyre több a lelkes amatőr, és feltehetően ez is az oka annak, hogy az idei minden eddiginél halálosabb év volt.

Nemcsak a halálesetek száma nőtt meg, de a mászásokkal kapcsolatos adminisztráció is

Eddig minden csúcstámadási kísérlet után interjút készítettek a hegyről leérkező mászókkal, ám a The Himalaya Database kénytelen volt változtatásokat eszközölni. A döntés értelmében már nem kell mindenkinek interjúval igazolnia a kísérletet.

Mostantól kezdve csak azokkal fognak interjút készíteni, akik 8000 méter fölé merészkedve valamiféle új útvonalon tették meg az utat, vagy alpesi stílusban másznak meg egy technikailag kihívást jelentő hegyet. Azokkal is igyekeznek beszélni, akik Suhajda Szilárdhoz hasonlóan pótlólagos oxigén használata nélkül tettek csúcstámadási kísérletet. 

A hegymászók számának emelkedése, az állandó emberi jelenlét a szemét mennyiségének növekedéséhez is vezetett, valamint a klímaváltozás is nehezíti a turisták helyzetét.

A hegymászók igényeinek kielégítése érdekében a szezonban mintegy 1500 ember érkezik az alaptáborba.

A luxuslétesítmények között masszázsra és esti szórakozásra is van lehetőség. Mindezt tekintetbe véve a Himalája gyakorlatilag egy turista paradicsommá vált.

Ahogy a 8848 méter magasan fekvő Everestet ma már az „izgalomra vágyó gazdagok játszóterének” tekintik, mivel vannak, akik rengeteg pénzt képesek kifizetni azért, hogy feljussanak a csúcsra.

Nyitókép: ANG TASHI SHERPA / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 12. 16:06
8000 méter feletti térség emberi életre alkalmatlan. Az Antarktisz is. Akik ott vannak emberek ők nem élnek, hanem lassan haldokolnak.
Akitlosz
2023. október 12. 16:05
Aztán meg a Suhajda féle oxigénmentes próbálkozásokat kellene betiltani. Akinél nincsen oxigén őt nem felengedni a hegyre, visszafordítani. A Klondike-i aranyláz valójában Kanadában volt, csak Alaszka felől érkeztek a tömegek. A kanadai határőrség könyörtelenül visszafordított mindenkit, akinek nem volt meg a szükséges felszerelése a túléléshez. Pénzből nem lehet megélni a Himalája tetején sem. Nepálnak is ezt kellene tennie. Az őrült öngyilkosjelölteket, mint az a Suhajda eleve nem szabadna odaengedni. rossz reklám. Aki nem akar oxigénpalackot használni, hát ne használjon! De legyen nála végszükség esetére! Egy nyamvadt építkezésre is tilos bemenni sisak nélkül.
Akitlosz
2023. október 12. 15:59
Annyi embernek ad vízumot Nepál, amennyinek akar. Egyszerűen csak árat kell emelni és máris csökken a tömeg. Amikor a Bugatti cég nem tudta kielégíteni az igényeket az autójára, akkor egyszerűen csak megemelte az autó árát 100 000 !!! euróval. Azért a 100 000 euróért SEMMI többet nem kapott a vásárló.
Akitlosz
2023. október 12. 15:57
Árat is lehetne emelni és kvótát bevezetni. A Seychelles szigetek vajon mitől marad szép és hogyan cseszik szét a turisták? Szóval okosabbak már feltalálták a helyes megoldást. Kevesebb turista drágábban és akkor megvan ugyanaz a bevétel miközben a természet is gyönyörű marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!