Végleg elcsábítanák a liberálisok az Európai Néppártot a jobboldaltól

2023. június 13. 15:46

Nem tetszik az európai liberálisoknak, hogy a Néppárt a konzervatívabb pártcsaládok felé nyitna, szerintük inkább a baloldallal együtt kellene továbbra is meghatároznia az európai fősodort.

2023. június 13. 15:46
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

A centrista-liberális Renew Europe pártcsalád (az egykori ALDE liberális pártszövetség főleg Macron francia elnök által újragondolt utóda) megüzente: nem fog összefogni az Európai Néppárttal (EPP), ha az „a jobboldal és a szélsőjobb” felé kezd közeledni. Erről beszélt az Euractiv riportja szerint Sandro Gozi, a Renew főtitkára.

Mint a liberális politikus szavaiból kiderül: pártcsaládja azt ajánlja a Néppártnak, hogy inkább velük, az európai szocialistákkal, a zöldekkel, sőt, akár a szocikon túli európai baloldal egyes erőivel fogjanak össze a 2024-es EP-választás után – hogy ne legyen „extrémen polarizált” az Európai Parlament.

Mint ismeretes, az Európai Néppárt az elmúlt években

már számos alkalommal szavazott együtt a szocialistákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal,

együtt alkotva azt az európai mainstreamet, ami főleg a tőlük jobbra álló erők törekvéseit tudta sikerrel letörni, vagy épp saját többségüket felhasználva tudtak fellépni politikai ellenfeleik – például a magyar kormány – ellen. Ebből a szempontból tehát pont nem lenne meglepetés a Néppárt további együttműködése a tőle balra eső erőkkel.

Csakhogy az EPP az elmúlt időszakban tényleg elindult a jobboldal felé. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt korábban, Manfred Weber néppárti elnök Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és pártja, az Olaszország Testvérei felé kezdett el udvarolni, azt ajánlva, hogy az EPP és a Meloniékat is magába foglaló Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád alkossanak szövetséget. Az ECR-be tartozik egyébként a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt is, aminek az EPP-hez tartozó Polgári Platform az esküdt ellenfele, élükön Donald Tuskkal.

A Néppárt és a jobboldal közeledésének egyik szószólója az Euractiv szerint Antonio Tajani olasz külügyminiszter. A Forza Italiához tartozó, a most elhunyt Berlusconi jobbkezének is tartott

Tajani régóta szorgalmazta az EPP és az ECR párbeszédét

azzal a céllal, hogy a két szövetség együtt megszerezhesse az Európai Parlament többségét. Ennek kapcsán saját karrierjére is hivatkozik Tajani: 2017-ben az EPP, az ECR, valamint a liberálisok szavazataival tudott ő maga is az Európai Parlament elnökévé válni.

A liberális főtitkár Gozi viszont most nagy szavakkal utasítja el a jobboldal felé való nyitást. „A mi szóvivőnk nem Tajani, a mi vezetőnk nem Meloni vagy Weber. A mi vezetőnk Emmanuel Macron, és mi hangosan és tisztán nemet mondunk arra, hogy a jobboldallal és a szélsőjobbal összefogjunk” – üzeni a liberális politikus. Gozi hozzáteszi: „Nincs közünk az Olaszország Testvéreihez, akik etnikai lakosságcseréről beszélnek, és azokkal, akik szerint a vétózás a legjobb garancia a nemzeti szuverenitásra”.

Gozi szerint a liberális-centrista Renew Europe épp azért jött létre, hogy ne váljon olyan kétosztatúvá az európai politika, ami épp összedőlt Franciaországban, és ami Olaszországban is fenyeget. „Azért jöttünk létre, hogy túllépjünk a hagyományos jobb- és baloldali kétosztatúságon, ami mostanra szélsőjobbá és darabokra esett baloldallá változott.”

Tajani viszont szövetségesre akadt Petr Fiala cseh miniszterelnök személyében. Az ECR-hez tartozó cseh Polgári Demokraták politikusa szerint az Európai Néppárt és a Konzervatívok valóban egymás felé közelednek,

hogy ezzel elkerüljenek egy szocialista-baloldali többséget a következő Európai Parlamentben.

Petr Fiala a cseh politikai felállásból indul ki, ahol az ECR-hez tartozó, vezető kormánypártja egy szövetségben ül a kormányban az EPP-hez tartozó TOP 09-cel és a kereszténydemokratákkal. A cseh jobboldal pártjai közös listán is indulnának el a jövő évi EP-választáson, függetlenül attól, hogy két pártcsaládhoz tartoznak.

Fiala miniszterelnök ennek kapcsán kifejtette: „Az Európai Parlament gyakran olyan nagyon radikális álláspontokkal jön elő, amik nem felelnek meg annak, amiben mi megegyeztünk az Európai Tanácsban (az európai állam- és kormányfők tanácsában – a szerk.). Azt hiszem, jobb lenne, ha egy másfajta többség alakulna ki az EP-ben, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy ehhez hozzájárulhassunk” – fogalmazott a cseh kormányfő.

Az Euractiv szerint egyébként Manfred Weber néppárti elnök szívesen látná saját pártcsaládjában a Fiala-féle Polgári Demokratákat, akiknek korábbi évtizedeit Václav Klaus határozta meg.

Manfred Weber a most hirtelen előrehozott választásokkal szembenéző

Spanyolországban is építené az EPP és az ECR szövetségét,

mivel a spanyol jobboldal két pártja, a Néppárt (PP) és a tőle jobbra álló Vox e két pártcsaládhoz tartozik. A Vox egyébként a Néppártból távozó, a régi spanyol jobbos párt mérséklődésével elégedetlen politikusokból alakult. Az, hogy egy esetleges sikeres választási szereplés után a spanyol jobboldal két pártja hajlandó lesz-e egyesíteni erőiket a baloldallal szemben, mind helyben, mind európai szinten is fontos vízválasztónak bizonyulhat.

Az Európai Néppárt és a tőle jobbra álló erők közeledésének egyik szószólója a korábban az EPP-hez tartozó Fidesz és Orbán Viktor volt. A magyar kormányfő pártja jelenleg frakció nélkül ül az Európai Parlamentben (míg a KDNP egy EP-képviselőjével továbbra is az EPP tagja). Várható, hogy az EP-választásig már nem történik nagy átrendeződés az európai jobboldali szövetségi rendszerében – a Fidesz és a jobbos pártcsaládok sorsa is az EP-választási eredmények fényében alakulhat majd tovább.

 

Nyitóképen: Manfred Weber (Frank Hoermann / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. június 14. 06:22
A csehek helyében új frakciót alakítanék. Az epp már bebizonyította, hogy szélkakas.
roughneck
2023. június 13. 18:13
Ezt az iszonyatos szarkeverest amit ezek muvelnek! Ilyen a meseben nincs csak az EU-ban! Mar regen falhoz kellett volna allitani az egesz libsi EP-tagozatot, ugy, ahogy van. :-((
hátakkor
2023. június 13. 18:01
Ezt már Soros Sanyi fogja vezényelni..
salamonhihii
2023. június 13. 17:49
A rohatt lipcsyk ,annyira elcsábítják az EPP-t ,hogy az EPP férfijai is szülhetnek,a nőket meg átműtik genderré höhöö..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!