Katonai kórházat építenek a franciák, hogy felkészüljenek a háborúra

2023. június 28. 11:28

Emmanuel Macron szerint a létesítménynek kulcsfontosságú szerepe lesz egy Franciaországot is érintő háborúban.

2023. június 28. 11:28
null

Emmanuel Macron kedden bejelentette, hogy katonai kórházat fognak építeni Marseille-ben. Az új létesítmény része „Franciaország felkészítésének egy esetleges nagyobb háborúra” – írja a Valeurs Actuelles.

Az egészségügyi intézményt Marseille Sainte-Marthe negyedébe tervezik, és a köztársasági elnök reményei szerint a következő évtized elejére fog elkészülni. Bár Macron nyilatkozata szerint a kórház többféle egészségügyi ellátásra alkalmas lesz, „kulcsszerepet fog játszani egy esetleges nagyobb háború esetén” – mondta az elnök marseille-i látogatása második napján, és hozzátette – „az újgenerációs központ célja, hogy eleget tegyen a hadsereg igényeinek az elkövetkező évtizedekben”.

Mióta kitört a háború Ukrajnában, egyre több európai ország gondolja újra harcászati stratégiáját, és kezd a haderő fejlesztésébe.

A nemzetek egy lehetséges közelgő konfliktusra igyekeznek felkészülni, amelyben várhatóan a legfejlettebb és legerősebb harci eszközök kerülnek majd bevetésre, kivéve az atomfegyvereket.

A kórház is ennek a felkészülésnek a része Franciaország esetében, amelynek célja, hogy az ország „még több súlyos harci sebesültet tudjon ellátni” – részletezte az elnök. A költségeket illetően elmondta, hogy az állam 300 millió eurót (12 milliárd forint) fektet az építkezésbe.

Nem ez lesz az első katonai kórház Marseille-ben. Az ország északi részén már régóta működik a Laveran kórház, de a helyi vezetőség megítélése szerint az már nem elég korszerű ahhoz, hogy megfeleljen az ukrajnai háború során felmerült kihívásoknak.

Franciaország már régóta készül egy lehetséges nagyobb háborúra. A hadsereg tavasszal több tízezer katonával gyakorlatozott. Emmanuel Gaulin, a franciaországi gyorsreagálású hadtest parancsnoka azt nyilatkozta a katonai akcióról:

„Harminc év óta ez a legnagyobb katonai gyakorlat Franciaországban. A célunk, hogy megmutassuk, olyan nemzet vagyunk, amely képes egyenrangú félként felvenni a harcot az ellenféllel szemben  egy nagy intenzitású műveletben.”

Nyitókép: Guillaume HORCAJUELO / POOL / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ebalint
2023. június 29. 13:48
A qurva édesanyjukra készüljenek ezek is. Remélem előbb írtják ki őket a migránsok, minthogy szükség lenne a kórházukra.
blazeusz
2023. június 29. 02:53
Na és egy katonai kórház hány sugárbeteget fog gyógyítani úgy istenigazából?
zuriktodor
2023. június 28. 18:27
Bizony-bizony. Franciaországot visszafoglalni a szerecsenektől véres mutatvány lesz.
KBA98
2023. június 28. 16:43
Milyen háborúra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!