Új kihívókat kaphat Trump, durvul a mezőny

2023. június 01. 16:42

DeSantis után a volt elnök más párttársai is úgy döntöhetnek, beszállnak a csetepatéba, köztük Trump volt alelnöke, az általa „nyúlbélának” tartott Mike Pence is.

2023. június 01. 16:42
null
Veczán Zoltán

„Nyúlbéla” – szabadfordításban valami ilyesminek („wimp”) nevezte Donald Trump volt alelnökét, Mike Pence-t fültanúk tavalyi visszaemlékezései szerint, mielőtt megkezdődött volna a Capitolium ostroma.

Most pedig az a hír futott körbe az angolszász sajtóban, hogy Pence maga lehet az egyik kihívója Donald Trumpnak a republikánus előválasztásokon.

Állítólag ő és New Jersey korábbi kormányzója, Chris Cristie is arra készül, hogy beszáll a küzdelembe, amelynek győztese lesz a kihívója Joe Biden elnöknek jövő ősszel az elnökválasztáson.

Emlékezetes: Ron DeSantis floridai kormányzó már korábban jelezte, hogy kihívja Trumpot, a közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy ugyan kisebbe az elutasítottsága Trumpénál az összes amerikai választók körében, de valószínűleg már az előválasztáson elvérzik a volt elnökkel szemben.

Mike Pence és volt főnöke

A volt alelnök Donald Trump hűséges emberének számított egészen a Capitolium balul elsült ostromáig, amire azután került sor, hogy Pence – aki ekkor a szövetségi szenátus elnöke is volt – a csalást kiáltó Trump nyomása ellenére is megerősítette az eredményeket, vagyis a Biden-Harris páros győzelmét 2021. január 6-án.

Pence jóval régebbi motorosnak számít a politikában, mint Trump, már a nyolcvanas évek óta építgeti konzervatív keresztény hírnevét, ismert, hogy ellenezte az azonos neműek házasságát, kitartott az amerikai hadseregben elharapózó coming outok visszaszorítása mellett, meggyőződéses életpártiként kikelt az abortusz liberalizációjáért küzdő, ellentmondásos hírű Planned Parenthood ellen. 2013-ban Indiana állam kormányzója lett, Trump alelnökeként pedig hozta a konzervatív szavazókat és a politikai tapasztalatát – nem kis mértékben hozzájárulva annak 2016-os választási győzelméhez.

A törést a már említett események hozták el kettejük kapcsolatában, a volt elnökben pedig azóta tüske, hogy Pence értelmezése szerint nem állt mellé a sorsdöntő pillanatban; a volt alelnök azonban sokáig óvakodott attól, hogy Trumpot kritizálja, egészen a nem túl fényesen sikerült félidős választásokig várt. Tavaly novemberben kezdett először mozgolódni, és sejtetni, hogy „a republikánusoknak lesz jobb választási lehetősége Donald Trumpnál”.

– közölte a volt alelnök, ezzel végleg elhatárolva magát exfőnökétől.

Kampánystábjától a sajtóba eljutott információk szerint Pence június 7-én bont zászlót Iowában.

Volt kihívó, új kihívó

A másik versenyző, Chris Christie 6-án készül bejelenteni indulását New Hampshireben. A volt New Jersey-i kormányzó már 2016-ban is megmérettette magát az előválasztáson Trumppal szemben, de engedelmesen beállt mellé, amikor az legyőzte, sőt, még a Bidennel szembeni vitákra is ő és csapata készítette fel Trumpot. Ugyancsak a Capitolium ostroma után szállt szembe a volt elnökkel, áprilisban pedig már ezt mondta róla: „Donald Trump egy tévésztár, se több, se kevesebb – és biztosak lehetünk abban,

Az igazi ellenfél

RonDesantis neve nem véletlenül forog egyre gyakrabban a sajtóban, a 44 éves floridai kormányzó tűnik jelenleg a legesélyesebb kihívónak, indulását pedig már bő egy hete bejelentette.

Vele részletesebben foglalkoztunk már:

Futnak még jó néhányan

A BBC összeszedte Trump ellenfeleinek listáját; ők

  • Tim Scott dél-karolinai szenátor, az egyetlen fekete kihívó; énmárkája része, hogy nagyapja még gyapotmunkás volt, és az amerikai kultúra nagyságának visszahozását ígéri;
  • Nikki Haley a republikánusok korábbi, szikh származású fiatal reménysége immár 51 évesen indul az elnöki székért; a konföderációs zászlók ellensége, aki a 75 feletti politikusokat kompetenciatesztnek vetné alá
  • az indiai-amerikai Vivek Ramaswamy biotechnológiai vállalkozó politikai tapasztalat nélkül vág bele a versengésbe, és igen konzervatív nézeteket vall: szerinte nemzeti válság sújtja az országot, aminek oka a hit, a patriotizmus és az érdemelvűség hanyatlása.

Továbbá a kihívók között van a magát Trumppal szemben definiáló Asa Hutchinson arkansasi kormányzó, Larry Elder konzervatív rádiós műsorvezető, a kötelező vakcinák és a woke ideológia nagy ellenzője, Glenn Youngkin 2021-ben megválasztott virginiai kormányzó, valamint egy Perry Johnson nevű üzletember.

Nyitóképünkön Trump és Pence; forrás: Evan Vucci/The Associated Press

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik