Der Standard: Putyin veszélyes, de Prigozsin még rosszabb lenne

2023. június 25. 15:22

Noha Hans Rauschernek lesújtó véleménye van a Wagner-vezérről, úgy látja, Putyin is jelentősen meggyengült.

2023. június 25. 15:22
null

Hans Rauscher, neves osztrák elemző a Der Standardban boncolgatta az Oroszországban kialakult lázadás ügyét. A szerző szerint lehetséges, hogy Putyinnak sikerült megmentenie a rendszerét, de a törésvonalak ma már félreérthetetlenek. Úgy látja, hogy Oroszország egyelőre még egy monolit blokk, a szétesési folyamat még sokáig fog tartani.

Az elemzésben Rauscher igyekszik egy történelmi kitekintőt is adni az olvasónak. Kifejti, hogy Oroszország évszázadok óta szinte kizárólag autoriter rendszereket ismer,.Majd kiemelte: történelmileg Oroszországban jelentős politikai és társadalmi felfordulások következnek be a háborúk után. 

A Wagner-csoport bejelentette: A polgárháború hivatalosan is elkezdődött!

Putyin szerintük rossz döntést hozott, s Oroszországnak hamarosan új elnöke lesz.

Prigozsin visszafordítja a Moszkva felé tartó konvojt

Aljakszandr Lukasenka kulcsszerepet játszott abban, hogy jobb belátásra jusson a zsoldosvezér.

A szerző szerint a háborús kudarcok okozták Prigozsin fellépését

Az elemző szerint Putyin Ukrajna elleni háborújának menete, a sok kudarc váltotta ki Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér puccsát. „Látszólag az orosz katonai vezetés ellen irányult,

– fogalmazott a szerző.

A szerző szerint valószínűtlennek tűnt, hogy Prigozsin sikerrel jár, de a vállalkozás mégsem tűnt teljesen lehetetlennek. Az elemző szerint nem csak a katonai vonatkozása jelentős a Prigozsin által indított lázadásnak, ugyanis ha összecsapásra került volna sor az orosz erők és a Wagner között, és a Wagner alulmarad, 

Putyin pozíciója valószínűleg akkor is döntő gyengülésen ment volna keresztül. 

A szerző szerint az elnök egy orosz imperialista, aki szerette volna ismét a hatalma alatt tudni Kelet-Európát, illetve elűzni a NATO-t a térségből, de mégis saját maga sodorta veszélybe az államot, amelyet erőssé kívánt tenni.

Ki is az a Prigozsin, aki polgárháborút hirdetett Oroszországban?

Az orosz vezetés ellen forduló Wagner-vezér karrierjének felívelése szorosan összefonódott Vlagyimir Putyin politikai hatalmának növekedésével.

A cikk végén, mintegy konklúzióként a szerző leszögezi, hogy egy diktátor, aki nukleáris fegyverekkel küzd a túlélésért, mindig nagyon veszélyes, azonban egy nukleáris fegyverek felett rendelkező Prigozsin még Putyinnál is veszélyesebb lenne.

Hans Rauscher szerint lehetséges, hogy az orosz rendszerben vannak olyan erők, amelyek véget vethetnek az őrületnek a hatalmas országban, de egyelőre ezek nem láthatók. 

***

Nyiókép: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manid-manus
2023. június 30. 17:28
Teszt
bagira
2023. június 26. 04:47
Prigozsinnak a hatalomátvételhez semmi esélye se volt , német lap hülyeségeket ír . Humorba illő .
herden100
2023. június 26. 02:03
Her Rauscher! FIGYU!!! https://m.youtube.com/watch?v=H80xY0w3Ceg&t=1303s&pp=ygUKQmF5ZXIgc2hvdw%3D%3D A 46-ik perctől, nézzük.
need-info
2023. június 25. 20:58
Szerintem meg a Standardban dolgozók gyengültek meg, agyilag...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!