Ki is az a Prigozsin, aki polgárháborút hirdetett Oroszországban?

2023. június 24. 15:35

Az orosz vezetés ellen forduló Wagner-vezér karrierjének felívelése szorosan összefonódott Vlagyimir Putyin politikai hatalmának növekedésével.

2023. június 24. 15:35
null

Ki is valójában Jevgenyij Viktorovics Prigozsin, orosz oligarcha, akit nagyon sokáig Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi szövetségeseként tartottak számon? Az oroszországi polgárháborús helyzet főszereplője 1961. június 1-én született az akkori Leningrádban.Sokszor „Putyin séfjének” is nevezik a médiában és a közbeszédben, azonban e tekintetben nem arról van szó, hogy Prigozsin a tűzhely fölött állva kotyvasztotta az orosz elnöknek szánt különféle fogásokat, hanem arról, hogy olyan éttermek és vendéglátó-ipari cégek tulajdonosa, amelyek a Kreml számára nyújtanak szolgáltatásokat. Hatalmas vagyona a Kreml vendéglátóipari szerződéseiből származik, hírnevét pedig sokkal inkább magánhadseregének, a Wagnernek köszönheti. Prigozsin korábban évekig tagadta a Wagnerhez fűződő kapcsolatait, végül 2022. szeptember 26-án megerősítette, hogy ő volt az alapítója. Állítása szerint azért hozta létre 2014-ben a katonai magánvállalatot, hogy

 támogassa az orosz erőket a kelet-ukrajnai háborúban.

A Wagner-csoport bejelentette: A polgárháború hivatalosan is elkezdődött!

Putyin szerintük rossz döntést hozott, s Oroszországnak hamarosan új elnöke lesz.

A Wagner-vezér és Putyin kapcsolata

Prigozsin az 1990-es években bekapcsolódott a szerencsejáték-üzletbe, és itt találkozott először az egykori KGB-s Vlagyimir Putyinnal, aki 1991 óta a kaszinók és szerencsejátékok felügyelőbizottságának elnöke volt. Ahogy Putyin egyre magasabbra mászott az orosz politikai ranglétrán, úgy követte ezt a Wagner-vezér felemelkedése, vagyonának gyarapodása. 2000-ben a vállalkozásai szépen lassan elkezdték kiszolgálni az orosz politikai vezetőket, majd akkor, amikor Putyin az elnöki székbe került Prigozsin is egyre jelentősebb megbízásokat nyert el. 

A 2000-es évek elején még szorosabbra fűzte a kapcsolatát Putyinnal és az orosz politikai elittel.

2003-ra otthagyta korábbi üzleti partnereit, és saját éttermeket alapított. A cége egyre több állami szerződést kezdett elnyerni, több százmilliós értékű állami szerződést kapott iskolás gyerekek és állami dolgozók étkeztetésére. A 2010-es évek végén már befolyásos vállalatok hálózatát irányítja, beleértve az orosz állami támogatású Wagner-csoport zsoldossereget és három olyan vállalatot, amelyeket azzal vádoltak, hogy beavatkoztak a 2016-os és 2018-as amerikai választásokba.

A külföldi választásokba történő beavatkozás gyanúja, és egyéb illegális ügyletek miatt Prigozsin cégei és munkatársai az Egyesült Államokban gazdasági szankciókkal és büntetőjogi vádakkal szembesülnek, valamint 2023-ban az Egyesült Királyságban szankciókat eszközöltek a vállalattal szemben. 

Az Ukrajna elleni támadás óta kritizálja az orosz katonai vezetést

Prigozsin volt az egyik legélesebb kritikusa az orosz parancsnokok hozzáállásának az invázióhoz, a Wagner-vezér már a háború elejétől kezdve kőkemény kritikákkal illette az orosz katonai vezetést, ami annak fényében kifejezetten érdekes, hogy az orosz törvények szerint jelenleg illegális a fegyveres erők kritizálása vagy „lejáratása”, illetve a magánzsoldoscégek tulajdonlása vagy működtetése.

Az ukrán háború elmúlt hónapjaiban folyamatosan bírálta Oroszország vezetését a háborús kudarcokért, és az általa haszontalannak tartott módszerek alkalmazásáért. 

Folyamatosan ostorozta a katonai vezetést a lassú előrenyomulásért, a logisztikai problémákért és a szervezetlenségért.

A legújabb, pénteki bejelentkezésében pedig már azzal vádolta meg az orosz katonai vezetőket, hogy csapásokat rendeltek el a zsoldosai ellen.

Ezt követően a Wagner-csoport nem csak, hogy megindult Moszkva felé miután bevonult Rosztovba, de az információs háborúját is megkezdte: a zsoldossereg hivatalos Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy Voronyezs térségében megtámadták az oroszok az egyik konvojukat. A zsoldossereg szerint ezzel a polgárháború hivatalosan is elkezdődött, és meglátásuk szerint hamarosan új elnöke lesz Oroszországnak. Erre válaszul Moszkvában az FSzB eljárást indított Prigozsin ellen, azt állítva, hogy puccsra készül és fegyveres felkelést szít. 

 

Putyin séfje az orosz hadsereg ellen - mit akar valójában Prigozsin?

A Wagner-csoport és a reguláris hadsereg közötti konfliktusokat látva nehéz nem észrevenni történelmi, konkrétan a náci Németországgal fennálló párhuzamokat.

 

***

Nyitókép: Telegram

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beobachter1
2023. június 25. 04:17
Prigó megrendezte a történelem legrövidebb polgárháborúját! Reggelinél kezdődött és vacsoránál már vége is lett! Én már csak egy kávét kérek kis tejcsivel, sok habbal!
MrStokes
2023. június 24. 21:59
Húúúú b@szki , de kemény gyerekek ezek a fényképen. Afrikában menők lehetnek ..... :-))
VakzKommondor
2023. június 24. 20:32
Tévedtem Mégis a pénzről szól. Kifizetik a mocskot
Tboyka
2023. június 24. 20:09
Azt mondja Prigozsin, hogy a katonái hazafiak. Ja, gondolom jó fizetésért. Egy zsoldos előbb katona és csak aztán hazafi. Egy hazafi nem pénzért harcol a hazajaert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!