A kahovkai gát felrobbantásának lehetséges hatása a Zaporizzsjai Atomerőműre

2023. június 06. 15:54

Ebben a pillanatban nem várható nukleáris veszélyhelyzet, ám az események a biztonság szintjének csökkenését okozzák.

2023. június 06. 15:54
null
Aszódi Attila
Aszódi Attila

„A ma reggeli híradások szerint felrobbantották az ukrán Nova Kahovka településnél lévő gátat. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolják a cselekménnyel, vélhetően sokáig nem fogunk tisztán látni, hogy ki is követte el valójában a robbantást. Jelen rövid írás célja, hogy áttekintse, hogyan hathat ez az esemény az elmúlt 16 hónapban sokat látott Zaporizzsjai Atomerőműre (ZNPP).

A ZNPP atomerőmű a felrobbantott gáttól mintegy 120 km-re észak-keleti irányban helyezkedik el, folyásirányban felfelé.

Miután kiáramlik a felrobbantott gát mögül a tárolt víz, le fog csökkenni az atomerőmű folyószelvényében a vízszint, és a Dnyeper folyó vízjárásával sokkal nagyobb vízszint-ingadozások fognak fellépni. Ez komplikáltabbá teheti az erőmű hűtését.

Ezt a negatív hatást két tényező mérsékli:

A Zaporizzsjai Atomerőmű 2022 augusztusa óta le van állítva, nem üzemel, az eltelt 9 hónapban jelentősen lecsökkent a blokkok hűtési vízigénye.

Az erőmű mellett, a Dnyeper folyó víztározójából le van választva mesterséges gátfalakkal egy 47 millió m3 térfogatú hűtővíz medence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz utánpótlást az erőmű számára.

Ebben a pillanatban tehát nem várható nukleáris veszélyhelyzet a gát felrobbantása miatt a Zaporizzsjai Atomerőműben. Az események további alakulása azonban figyelmet igényel, a mostani események ugyanis a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővízhez való hozzáférés és a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.

Az bizonyos, hogy a létrejött helyzet az atomerőműtől függetlenül mind a gáttól folyásirányban felfelé, mind pedig lefelé nagyon meg fogja nehezíteni az ott élők életét.

Az árhullám levonulása folyásirányban lefelé okozhat komoly gondokat.

A gát átszakadása egy olyan emberi eredetű veszélyeztető tényező, amivel számolni kell, így bizonyosan mind a polgári védelmi hatóságok, mind a környező ipari létesítmények rendelkeznek elemzéssel egy ilyen eseményre, így kell legyen intézkedési tervük is. Persze a több mint egy éve tartó háború ezeknek az intézkedési terveknek a végrehajtását jelentősen nehezítheti. Az árhullám levonulása minden bizonnyal érinteni fog jelentős számban katonai egységeket és katonai létesítményeket is.”

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik