Vukics: Meglepő, milyen leharcolt állapotban van valójában az európai haderő

2023. május 18. 16:03

A tervezett vadászgépfelajánlások nem fogják megfordítani a háború menetét, figyelmeztet a szakértő.

2023. május 18. 16:03
null

A bahmuti helyzetet eddig úgy lehetett elképzelni, mint egy zsákot, amelynek a szája be van szűkítve, ezzel lehetetlen, hogy jelentős veszteségek nélkül utánpótlást lehessen Bahmutba vinni, vagy erőket onnan kivonni, hiszen az orosz tüzérség el tudta érni az egyetlen megmaradt útvonalat, mutatott rá az Ultrahang műsorában Vukics Ferenc. A szakértő szerint az ukránok erőfeszítései éppen arra irányultak, hogy ezt az útvonalat kiszélesítsék, hátrébb kényszerítve az orosz tüzérséget. Miközben erre koncentráltak, az orosz erők előrenyomultak Bahmut területén, ahol néhány háztömb maradt csupán ukrán ellenőrzés alatt. 

Középen tehát az orosz nyomás erőteljes és folyamatos, a szárnyakon történő ukrán kísérlet arra irányul, hogy a két dandár és néhány zászlóalj erőit kivonhassák majd Bahmutból. Egy háztömböt általában egy század véd, magyarázta Vukics. Amikor északkeleten az ukránok megindultak, az oroszok fel is robbantották azt a hidat, ami az ukrán erőket segíthette volna. 

Jelenleg a front több pontján kísérleteznek az ellenséges erők, kölcsönösen figyelik, hol van lehetőségük támadást indítani, mondta. Eközben Belarusz irányában tovább épülnek az ukrán védelmi vonalak és folytatódik az aknamezők telepítése, így Ukrajna valószínűleg továbbra is arra számít, hogy ebből az irányból érheti támadás. 

Az F16-os vadászrepülőgépek szállítására vonatkozó nyugati tervekkel kapcsolatban Vukics Ferenc arról beszélt, mindez nem teljesen önzetlen: a nyugati országok ki tudják selejtezni régi fegyvereiket, illetve az európai fegyveralap rovására tudja felújítani arzenálját, ahogy ezt Észtország is tette. Mint fogalmazott, sokak számára megdöbbentő, milyen leharcolt állapotban van valójában az európai haderő. 

Az oroszoknak 1000 fölötti vadászgép áll rendelkezésére összesen (ezek közül 200-300 példányt használ rendszeresen a háborúban), az ukránok számára azonban kiemelkedő volt az is, ha napi 3-5 bevetésre biztosítani tudták a gépeket. Ezen a potenciális felajánlások kis mértékben fognak tudni változtatni csupán.

 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: 

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Libkos

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. május 18. 18:04
Az oroszok kivették egy inteligens mosógép memóriáját és most az diktálja a menetet most az öblítés folyik aztán jön a csavarás.
Zolotarjov
2023. május 18. 17:42
Na ugye..
jánosbácsi
2023. május 18. 16:49
Vukics Ferenc mint szakértő nem tudja, hogy 14. hónapja szopnak az oroszok. Kijevet is el akarták foglalni ,de inkább megfutamodtak, még Bahmutot sem tudják elfoglalni hónapok óta mert meghaladja a képességüket. Csúnya vereséget fognak szenvedni az oroszok.
pollip
2023. május 18. 16:42
Azért az oroszok az egész nyugat fegyverellátását le tudja amortizálni hosszabb távon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!