Mecsetet adtak át az elvileg katolikus Georgetown Egyetemen

2023. május 07. 15:52

Az egyetem szerint fel kell karolni a vallások közti párbeszédet.

2023. május 07. 15:52
null

Az 1790-es években alapított Georgetown Egyetemen – amely az USA legrégebbi katolikus jezsuita egyetemeként hirdeti magát – a közelmúltban fejeződött be egy nagyobb építkezési projekt, melynek keretein belül egy nagy mecsetet húztak fel a kampuszon – írja a College Fix.

Március 18-án a Georgetown hivatalosan megnyitotta a Yarrow Mamout Masjid mecsetet: mosdóállomásokkal, imateremmel és halal-konyhával” – áll az egyetem sajtóközleményében. Az egyetem arra hivatkozik, hogy

mint jelezték: a katolikus Georgetown nem fél az iszlám felvállalásától. A mecsetet először 2019-ben nyitották meg, ám csak ez év márciusában szentelték fel és ismerték el hivatalosan, melyről Muriel Bowser, Washington polgármestere közleményt adott ki.

A sajtóközleményben ismertették, hogy a Georgetown volt az első amerikai egyetem, amely teljes munkaidőben muszlim imámot vett fel. 2016-ban pedig az egyetem hallgatói egy muzulmán diákot választottak diákszövetségük elnökének, ami addig szintén példa nélküli volt.

 

Forrás: Georgetown University

 

A Georgetown újonnan átadott mecsete teret biztosít az imának, a közösségnek és vallásközi párbeszédnek a muzulmán és nem muzulmán diákok számára” – áll a sajtóközleményben. Hozzáteszik:

a mecset napi öt imaszolgáltatásnak, oktatási programoknak és spirituális beszélgetéseknek ad otthont.

A Hoya diákújság arról számolt be, hogy a mecsetet Yarrow Mamoutról nevezték el, aki egy rabszolga volt, és egész életében az iszlámot gyakorolta. Mamout Georgetownban élt, miután 1796-ban elnyerte szabadságát.

A Yarrow Mamout Masjid mecset építése régóta várt pillanat volt a Georgetown-i muzulmán közösség számára, mivel látható és kézzelfogható bizonyítéka a muszlim közösség jelenlétének” – jegyezte meg Aleena Dawer, az egyetem spirituális igazgatója.

Nile Adhami, a Georgetown-i Muzulmán Diákok Egyesületének hivatalba lépő elnöke a Hoya újságnak azt mondta: „a mecset olyan hely, ahol jól érezhetem magam, ahol önmagam lehetek, és a legteljesebb mértékben megélhetem a hitemet,

 

Nyitókép: Georgetown University YouTube-csatorna

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. május 07. 21:05
"vallásközi párbeszédnek a muzulmán és nem muzulmán diákok számára" - 1., Ha muszlim van a képben, nulla az esélye bármilyen "párbeszédnek". Vagy behódolsz, vagy levágjuk a fejed... - 2., Az amcsi egyetemeken SEMMIRŐL nincs párbeszéd. Megwókultak.
erdei nyezega
2023. május 07. 19:57
itt buktok.........a két ideológia megférhetne ugyan...mert mért ne?......csak ismerve az ember ragadozó tulajdonságát.............ez mégsem így van........
difluss
2023. május 07. 19:45
Muszlimként én nem vágynék katolikus egyetemre járni eleve...
Backstab
2023. május 07. 19:26
Addig ugralnak hogy oda is be megy egy Quentin Taran es kozejuk csap. Mostanaban ugy is meno be menni assault fegyverrel ilyen helyekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!