Wall Street Journal: Ukrajna képzetlen sorkatonákat küldött a bakhmuti „húsdarálóba”

2023. május 26. 07:06

Az amerikai lap szerint az ukrán vezetés így „spórolt” a képzett katonákkal a tavaszi offenzívára készülve.

2023. május 26. 07:06
null

Kijev kiképzetlen és rosszul felszerelt csapatokat vetett be a stratégiai fontosságú Bakhmutért vívott vesztes csatában, hogy jobb egységeket takarítson meg a tervezett ellentámadáshoz – írta a Wall Street Journal (WSJ). A lap terjedelmes riportot közölt, amelyben egy 16 ukrán sorkötelesből álló csoport történetét mesélte el, akiket februárban küldte a városért folyó harcokba. 

A szóban forgó katonák közül sokan munkanélküliek voltak

A  WSJ szerint az ukrán hadsereg az északkeleti Harkovi terület falvaiból toborozta őket. Néhányan évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt teljesítették a kötelező katonai szolgálatot, de szinte egyikük sem látott még tényleges harcot. 

A riport szerint a férfiak mindössze két éjszakát töltöttek egy bázison, ahol elavult szovjet korabeli felszerelést kaptak. Ezt követően közölték velük, hogy Bakhmutba vezénylik őket. A sorkatonák közül néhányan alá akarták írni, hogy hivatalosan megtagadják a parancs végrehajtását, mondván, hogy nem rendelkeznek megfelelő kiképzéssel a feladatra.

Egyikük felidézte, arra panaszkodott, hogy még soha nem fogott fegyvert a kezében, és fél, de az ukrán törzsőrmester egyszerűen azt mondta neki, hogy

A 16 behívott, akiket az ukrán 93. gépesített dandár 5. századába soroztak be, mindössze 36 órát töltött Bakhmutban, amely idő alatt 11-en meghaltak vagy fogságba estek – írja a WSJ a túlélő katonákra és a megölt újoncok hozzátartozóira hivatkozva. Az egyik katona felidézte milyen érzés voltéletében először elsütni egy rakétavevőt, míg egy másik arról beszélt, hogy az orosz támadás maga volt a „földi pokol”.

A Wall Street Journal felvetése szerint Kijev azért a mozgósított katonákat és területvédelmi egységeket küldte a bakhmuti „húsdarálóba”, hogy

megőrizze a nyugat által kiképzett és felszerelt dandárokat a tavaszi offenzívához. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég vezetője, korábban arról beszélt, hogy emberei az Ukrán Fegyveres Erők 50 ezer katonáját semmisítették meg  és további 50-70 ezer katonát megsebesítettek.

***

Nyitókép: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. május 26. 17:01
jelzem,jövő hét csütörtökön már nyár van:))
tintacska
2023. május 26. 12:19
Tesco sárga cimkés árcsökkentett termékek.
Reszelő Aladár
2023. május 26. 12:18
Tehát rosszul/nem kiképzett tapasztalatlan katonákat a frontra küldeni, annak ismeretében, hogy kicsi az esély hogy sértetlenül megússzák, az nálam háborús bűn, de minimum népirtás. Gondolom folyamatos ukrán vért kell felmutatni a nyugati szopnzoroknak, hogy lehessen továbbra is tarhálni. A várható végeredmény ismeretében pedig méginkább bizarr, hogy a határ ott lesz ahol a ruszkik megrajzolják, csak ehhez még néhány százezer áldozattal később lesz. Majd utána megnézünk egy hősies amerikai háborús filmet, ahol a Pentagon mentőcsapatot küld egyetlen katonáért.
BillyTheKid
2023. május 26. 12:15
"...megőrizze a nyugat által kiképzett és felszerelt dandárokat a tavaszi offenzívához." Na de mikor lesz a tavaszi offenzíva? Lássuk-lássuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!