Újabb anomáliák Bahmut körül, az oroszok állítják, hogy elfoglalták, az ukránok tagadnak

2023. május 20. 17:27

A Wagner vezetője szerint erőik elfoglalták a presztízs-szempontból kulcsfontosságú várost, az ukránok tagadnak. Összefoglalónk a nap eseményeiről.

2023. május 20. 17:27
null

Bahmut városa az, melyet az egy éve tartó harcokban a felismerhetetlenségig pusztítottak, mégis az utolsó házig tartják az ukránok. Stratégiai szerepe van, az, ami Szeverodonyeck szerepe volt a tavaly késő nyári ukrán ellentámadás során: lekötni az orosz erőket.

A város körül korábban számtalan anomália alakult ki, ugyanis az oroszok már többször bejelentették, hogy elfoglalták, miközben a tényleges katonai helyzet mást mutatott. Még áprilisban Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner katonai magánvállalat vezetője bejelentette, hogy „jogi értelemben Bahmut el van foglalva”. Prigozsin egy videót tett közzé Telegram-csatornáján, amelyen egy orosz zászlót tart a kezében, amit csapatai a bahmuti városházára fognak kitűzni. A zászlón a „jó emléket Vladeln Tatarszkijnak” felirat szerepelt. Erre azonban az ukránok akkor rácáfoltak.

– közölte az ukrán hadsereg szóvivője áprilisban.

Prigozsin szerint elfoglalták Bahmutot

Szombaton azonban ismét fordulat következett be, ugyanis délelőtt a Wagner-csoport harcosai elérték a Bahmut külvárosában lévő, Kijev által ellenőrzött Ivanivszke faluba vezető utat, amely mostanra a városért folytatott harc „célvonalává” vált – közölte a RIA Novosztyival a Wagner-csoport egyik harcosa. Majd a délutáni órákban az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője,

Prigozsin arról is beszélt, hogy jövő héten a még ottmaradt ukrán csapatok kivonulnak a városból, így május 25-től orosz fennhatóság alá kerül a település.

A zsoldoscsoport vezére úgy fogalmazott: „224 napig ostromolták fiaink ezt a várost”. Úgy folytatta,

azzal ellentétben, amit Konasenkov mondott, „nem segítettek nekünk, magunkon segítettünk”. Emlékeztetett arra is, hogy a Wagner magánhadsereg önként csatlakozott a háborúhoz. Prigozsin megköszönte az orosz nép támogatását is, „köszönetet szeretnék mondani az orosz népnek, amely támogatott minket” – fogalmazott. Szintén megköszönte Putyinnak is a segítséget, nem bánt azonban kesztyűs kézzel Sojgu hadügyminiszterrel és Geraszimov vezérkari főnökkel. Hozzátette: „Elérték, hogy a háborúban a szeszélyeik teljesüljenek. A szeszélyeik miatt ötször több fiunk halt meg, mint amennyinek kellett volna” – mondta a két katonai vezetőnek Prigozsin, aki szerint a nevezettek „ellenünk dolgoztak, gyakorlatilag az ellenséget támogatva ezügyben”.

Bahmut elfoglalása gyökeres változást jelenthetne a jövőbeni ukrán katonai stratégiában, ugyanis Bahmut szerepe szakértők szerint az lehet, mint 2022 nyarán Szeverodonyeck helyzete volt:, ugyanis tavaly nyáron az ukrán erők itt a végsőkig tartották a várost, lekötve ezzel az orosz erőket, amivel megnyílt a tér északon, ahol az ukrán főerő Harkivnál váratlan ellentámadást indított, majd három hónap alatt az oroszok által megszállt ukrajnai területek negyven százalékát sikerült visszafoglalniuk.

Az ukránok tagadnak

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Sky Newsnak azt mondta, hogy a Wagner-vezér nem mondott igazat, és a városban továbbra is harcok folynak.

A Bahmutban zajló heves harcokról Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy az ukrán csapatok kemény védelmet tartanak fenn a város délnyugati részén. Elmondta, hogy jelenleg védőik irányítanak néhány ipari és infrastrukturális létesítményt a térségben és a magánszektorban. 

 

***

Nyitókép: AFPTV / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2023. május 21. 09:16
Ha Prigozsin mond valamit általában úgy van. Úgy is lett. Szóval Bahmut az oroszoké. Tehát akkor hány százezer ukrán halt meg feleslegesen, a semmiért? Biden és Zelenszkij ellen kiadni a nemzetközi elfogatóparancsot.
Lalish
2023. május 20. 23:29
"Kössünk békét,... igyunk vodkát"
Backstab
2023. május 20. 21:54
Ki dobalt kit?
szürkeSzarvas
2023. május 20. 19:56
Ma sem sikerült megszeretnünk az uki zsici bábkormányt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!