Erdogant ünnepelték bécsi törökök, kiakadt az osztrák jobboldal

2023. május 30. 15:43

Több ezer török hátterű egyén ment ki az utcára Bécsben, visszaküldték volna őket Törökországba.

2023. május 30. 15:43
null

Török származású emberek ezrei vonultak az utcára Ausztriában, hogy vasárnap megünnepeljék Recep Tayyip Erdogan török elnök újraválasztását, ami éles bírálatokat és aggodalmat váltott ki a jobboldalról. Akárcsak más országokban, ahol török származású emberek élnek, a 100 ezer török származású osztrák lakos közül a legtöbben (74 százalék) Erdoganra szavaztak vasárnap este – jelentette a török hírügynökség.

Erdogan győzelme után százak vonultak az utcára, akadályozták a forgalmat, és egyes esetekben pirotechnikát is bevetettek

– jelentette a média.

„Amikor az ellentmondásos török elnök, Erdogan győzelme után hirtelen emberek ezrei bénítják meg a közlekedést és a közrendet, hogy »az ő« elnöküket ünnepeljék, a helyzet további súlyosbodásának vagyunk tanúi” – mondta hétfőn Karl Mahrer, a jobbközép ÖVP bécsi vezetője.

Az utcára vonulók közül néhányan a török szélsőjobboldali „Szürke Farkasok” banda hívószavát használták.

Hasonló aggodalmaknak adtak hangot a szélsőjobboldal részéről is. „Ha Erdogan olyan nagyszerű elnök, akkor bizonyára abban az országban kellene élniük, ahol ő uralkodik. Irány Törökország ezekkel az emberekkel” – mondta Dominik Nepp, a bécsi szélsőjobboldali FPÖ vezetője.

Szakértők szerint a török diaszpóra körében Erdogan támogatottságának egyik oka a rossz integráció és a diszkrimináció.

„A külföldről importált nacionalizmus az integráció ellentéte, és nincs helye az országunkban” – hangsúlyozta Susanne Raab, a kormányzó konzervatív ÖVP integrációs minisztere.

Erdogan: Nyert a demokrácia

Hatalmas, 320 ezres tömeg gyűlt össze az államfői palota bejáratánál.

Nyitókép: Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik