Augusztustól 18 év alatt senki nem férhet hozzá LMBTQ-könyvekhez Arkansas államban

2023. május 31. 19:09

Tizenhét szervezet a bíróságon támadta meg az új szabályozást.

2023. május 31. 19:09
null

Bíróságon támadja meg a gyerekek számára elérhető könyvtári tartalmak korlátozásáról szóló törvényt Arkansas államban 17 szervezet, többi között az amerikai könyvtárak és kiadók szövetsége – közölték a szervezetek azt követően, hogy a múlt hét végén az állam egyik könyvtári szervezete megszavazta a per elindítását. Az Amerikai Könyvtári Szövetség elnöke, Lessa Kanani'opua Pelayo-Lozada úgy nyilatkozott, hogy a perrel az Arkansas államban élők olvasási szabadságát szeretnék védelmezni.

Tabu a rasszizmus, a nyílt szexualitás és az LMBTQ

A felperesek egyik jogi képviselője, John Adams ügyvéd azt mondta, hogy tisztázásra szorul mit jelent a törvény rendelkezése, ami

büntethetővé teszi azt, ha könyvtárosok obszcén tartalmú kiadványt bocsátanak kiskorúak rendelkezésére.    

Arkansas államban augusztus 1-én lép hatályba a jogszabály, amely többek között megtiltja, hogy 18 évenél fiatalabbak a könyvtárakban rasszizmust, nyílt szexualitást és LMBTQ-témát tartalmazó könyvhöz hozzájussanak. A jogszabály emellett lehetővé teszi bárki számára, hogy felülvizsgálatot kezdeményezzen a könyvtári állomány bármely eleme esetében, amelyet nem odaillőnek tart. A beadvány elbírálását a törvény szerint az állam vezető könyvtárosai által választott bizottság végzi majd.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció, forrása a Pixabay.

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik