Kiakadt a magyar kormány Zelenszkij húzásaira – ezért blokkolja az Ukrajnának szánt fegyverpénzeket

2023. május 16. 11:42

„A kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került” – szögezte le egy kormánytag.

2023. május 16. 11:42
null

A Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából, ennek kiesése súlyos problémát okozna Magyarországnak – fogalmazott az Indexnek a kormány egyik tagja. Kedden a portál megírta, olasz lapértesülések szerint a magyar kormány megvétózhatta az Ukrajnának szánt euromilliókat, amit a háborúban álló ország fegyverkezésre költhet el. 

A névtelenséget kérő kormányzati forrás a portálnak aláhúzta, hogy

Hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását. A portál szerint a kormány tagjai az OTP elleni szankciót is magyarellenes lépésnek tartják.

Megjegyezte:

a Raiffeisen sokkal nagyobb mértékben van jelen Oroszországban, az ukránok mégsem szankcionálják. Csak és kizárólag a magyar bankot.

Amíg Ukrajna ezt nem korrigálja, a magyar álláspont nem változik, mert a magyar kormány álláspontja szerint „a szankciókat Brüsszelben írják, és nem Kijevben” – szögezte le a kormánytag.

A kormányzati forrás egyértelművé tette azt is, hogy a Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. Megjegyezte: a csővezeték déli ágán keresztül – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök kiszivárgott információk szerint beszélt – évente mintegy 8 millió tonna orosz olaj érkezik. A robbantás padlóra küldené a magyar ipart.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP 

Összesen 307 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. május 17. 01:45
Bárki, aki akarja pénzelni Ukrajna fegyverkezését, az tegye saját jogán. De ne tegyék kötelezővé az EU polgárok adójából USA fegyverek vásárlását. Amúgy meg amely ország nem akar harakirit önként egyszerre, az nem kap olajat, gázt estére? Ez az új trend?
Házam Hazája
2023. május 16. 18:07
Lesz miből pótolni házon belül: https://www.napi.hu/kulfold/korrupcios-botrany-ukran-legfelsobb-birosag.771307.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
FeketeFehér
2023. május 16. 16:13
"a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt" Hát eddig kurva sokra mentünk a fideszes felháborodásokkal. Például a kárpátaljai magyarok esetében a kurvanagy semmire. El kéne kezdeni a fidesznek értelmesen politizálnia, és nem zsigerből háborognia. Nekünk ez könnyebben menne, mert minket nem bombáznak napi szinten az oroszok. Nincs akkora nyomás, mint ami az ukrán vezetésen van. Akár értelmesen is megnyilvánulhatna a magyar politikai vezetés, de valami furcsa oknál fogva nem teszi. Illetve van oka. Ostobák és beképzelt önimádó faszkalapok.
Tibi72
2023. május 16. 15:44
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!