Von der Leyenék jóváhagyták: a Mol felvásárolja az OMV Sloveniját

2023. május 17. 16:26

A jóváhagyás feltétele, hogy a Mol csoport elad a szlovén vállalat birtokában levő töltőállomásokból 39-et a Shell csoport számára.

2023. május 17. 16:26
null

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján feltételekhez kötve jóváhagyta, hogy a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárolja az OMV Slovenija szlovén olajipari vállalatot – tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint

a jóváhagyás feltétele, hogy a Mol csoport elad a szlovén vállalat birtokában levő töltőállomásokból 39-et a Shell csoport számára.

Közölték, a döntést megelőző piaci vizsgálatot követően az Európai Bizottság aggályait fogalmazta meg amiatt, hogy az ügylet az eredetileg bejelentett formában korlátozná a versenyt az üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítése területén Szlovéniában. Az ügylet következtében a meghatározó kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazók száma háromról kettőre csökkenne Szlovéniában, egy olyan piacon, ahol a piacra lépésnek és a terjeszkedésnek jelentős akadályai vannak – írták. 

Tekintettel arra, hogy az összefonódó felek jelenleg Szlovénia számos területén szoros versenyben állnak egymással, valamint hogy a Szlovéniában első számú Petrol kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazó cégen kívül a többi versenytárs lényegesen kisebb, az ügylettel megszűnne a Mol és a Petrol tekintetében jelenleg fennálló fő versenykényszer. Emellett jelentősen csökkenne a verseny a szlovéniai, nem autópályák melletti üzemanyagtöltő állomások magánszemélyek részére történő üzemanyagértékesítésének piacán, tekintettel arra, hogy a Mol és az OMV Slovenija nagyon szoros versenytársak. Növekedne továbbá az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán a Mol és a Petrol közötti összehangolt magatartás valószínűsége – mutattak rá.

Közölték, hogy az Európai Bizottság versenyjogi aggályainak eloszlatása érdekében a Mol felajánlotta, hogy a Shell csoportnak elad egy 39 szlovéniai üzemanyagtöltő állomásból álló országos kiskereskedelmi hálózatot, amely jelenleg a Mol, illetve az OMV Slovenija üzemanyagtöltőállomás-hálózatának része.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. május 17. 18:30
A drága üzemanyagokból szép bevétele van a MOL-nak. Így könnyű vásárolgatni az emberek pénzén.
Takagi
2023. május 17. 17:39
Adok, veszek,böröndömet engedéllyel megtömheted. Korrupció melegágya az EU.
Micó
2023. május 17. 17:36
Hihetetlen. A csúcsra törünk. Ráadásúl demokráciában,ami megnezeti a fejlődést, mert rengeteg hülye beledumálhat mindenbe. De ez sem tud gátolni.
Wisi
2023. május 17. 17:33
Akinek van rá pénze azt miért kell jóváhagyni, hogy elkölthesse? Vagyis mi köze a két ország cégeinek egyességéhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!