Lavrov szerint Washington terroristák bevonásával állít fel hadsereget Szíriában Lavrov szerint

2023. május 10. 17:49

Az orosz külügyminiszter „a terrorizmus minden megnyilvánulása elleni, megalkuvásmentes küzdelemről” beszélt a moszkvai találkozón.

2023. május 10. 17:49
null

Az Egyesült Államok megkezdte egy kormányellenes szíriai fegyveres szervezet létrehozását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosainak bevonásával – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török, a szíriai és az iráni hivatali kollégájával megtartott szerdai moszkvai találkozóján.

„A cél világos – felhasználni ezeket a harcosokat a Szíriai Arab Köztársaság törvényes hatóságai ellen, a helyzet destabilizálására az országban” – hangoztatta Lavrov a RIA Novosztyi hírügynökség szerint három órán át tartó egyeztetést megnyitva.

A találkozón Lavrov mellett Mevlut Cavusoglu török, Fejszál Mekdad szíriai és Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vett részt.

Az orosz diplomácia vezetője szerint az amerikaiak azt tervezik, hogy más terrorszervezetek és a helyi arab törzsek képviselőit is bevonják a Rakka körül felállítandó, új kormányellenes fegyveres alakulatba. Emlékeztetett arra, hogy ezt a problémát a négy ország védelmi minisztere a közelmúltban megvitatta Moszkvában, és megállapodott abban, hogy közös ellenintézkedéseket hoz.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség emlékeztetett arra, hogy februárban az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) közölte: az Egyesült Államok a szíriai el-Tanf bázison kiképzést folytat az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődő dzsihadista csoportok harcosainak Oroszországban és más FÁK-országokban végrehajtandó terrortámadásokra.

Lavrov javaslatot tett egy olyan „útiterv” szakértői szinten való kidolgozására a két ország külügyminiszterének következő találkozójáig, amely a szíriai-török kapcsolatok rendezését szolgálná. Mint mondta, a terv részleteiről az államfőket tájékoztatni fogják.

Rögzíteni kell valamennyi ország szuverenitása területi integritása melletti elkötelezettséget

Az orosz tárcavezető szerint a négyoldalú találkozó minden részvevője egyetért abban, hogy a dokumentumban rögzíteni kell valamennyi ország szuverenitása, területi integritása, függetlensége és egysége, valamint az ENSZ Alapokmányának céljai és elvei melletti elkötelezettséget. A felek által támogatott kulcsfeladatnak nevezte a szíriai menekültek biztonságos és önkéntes visszatérésének biztosítását is.

az egyenlőség és kölcsönös előnyök elve alapján” – mondta a miniszter, aki kifogásolta, hogy a nyugati szankciók akadályozzák a Szíriába irányuló segélyszállítmányokat.

Méltatta a partnerek közötti szoros együttműködést „a terrorizmus és a terrorszervezetek minden megnyilvánulása elleni, megalkuvásmentes küzdelem”, valamint a „kívülről táplált” szeparatista tendenciák elleni közös fellépés érdekében. Hangoztatta, hogy a felek nem fogadják el a durva külső beavatkozást a térség ügyeibe, különösen ha ez katonai erő alkalmazásával történik.

Lavrov hasznosnak és sikeresnek nevezte a négy ország biztonsági szolgálatainak együttműködését a szír-török kapcsolatok normalizálásában. Emlékeztetett arra, hogy április 25-én már második alkalommal tartott találkozót Moszkvában Oroszország, Szíria és Törökország - akkor ismét a védelmi miniszterek által képviselve -, most pedig a külügyminiszteri találkozón már csatlakozott hozzájuk Irán is.

Ankara és Damaszkusz kapcsolatainak normalizálási folyamata év vége óta tart

A házigazda szerint a Damaszkusz és Ankara közötti normalizálódás„"érezhetően pozitív hatással van nemcsak a Szíria körüli helyzetre, hanem az egész közel-keleti térség általános légkörére is”. Hangoztatta, hogy az orosz fél is számottevően hozzájárul a Szíria és szomszédai közötti kapcsolatok helyreállításához. Lavrov továbbá sikert kívánt Törökországnak a vasárnapi elnök- és parlamenti választások lebonyolításához.

A TASZSZ emlékeztetett arra, hogy Ankara és Damaszkusz kapcsolatainak normalizálási folyamata tavaly december 28-án kezdődött el az orosz, a szíriai és a török védelmi miniszter moszkvai konzultációjával. Itt megállapodás született egy közös, háromoldalú bizottság létrehozásáról. Ezt egy külügyminiszteri szintű találkozó követte, amelynek napirendjén Recep Tayyip Erdogan török és Bassár el-Aszad szíriai elnök megbeszéléseinek előkészítése szerepelt. Később bejelentették, hogy a megbeszélésekhez Irán is csatlakozik. A négy ország külügyminiszter-helyettesi szinten április elején szakmai konzultációt tartott az orosz fővárosban.

Erdogan december 15-én újságíróknak azt mondta, hogy javaslatot tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy háromoldalú találkozó megtartására a szíriai államfő bevonásával. A csúcstalálkozót a török vezető szerint különleges titkosszolgálati, védelmi és külügyminiszteri szintű megbeszéléseknek kellene megelőzniük.

(MTI)

Nyitókép: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

***

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2023. május 11. 06:35
""""Rögzíteni kell valamennyi ország szuverenitása területi integritása melletti elkötelezettséget"""" Ezt írtátok alá te tetves orosz Budapesten 1994ben. Mégis megtámadtátok Ukrajnát 2014.02.27.én.
5m007h 0p3ra70r
2023. május 11. 06:25
Csak nem újraindítják a McCain programot?
formaegy
2023. május 10. 20:22
"Washington terroristák bevonásával állít fel hadsereget Szíriában ..." Mit kell ezen csodálkozni! A világ legaljasabb terrorista tömeggyilkos rühes kutyái az amcsik! Az ukránok helyett teccccettek volna ezeket a rühes amcsi terroristákat megsimogatni 1-2 atommal, most béke lenne, és megszabadult volna a világ a legaljasabb terrorista államtól!
szürkeSzarvas
2023. május 10. 19:26
Ki van meglepve? Az ISIS is a CIA "gyermeke" -a parancsnola,AlBaghdai MOSSAD tiszt volt. Ami 1 röhejes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik