Mikel serpa: Szilárd már biztos nem él, mindent megtettünk, nagyon sajnálom

2023. május 28. 15:56

A serpa beszámolt arról is, megtalálták a hegymászó sátrát.

2023. május 28. 15:56
null

„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – ezt nyilatkozta Mikel serpa, a magyar hegymászóért küldött mentőcsapat tagja a Világgazdaságnak vasárnap magyar idő szerint valamivel délelőtt fél 11 előtt.

Korábban a Mandiner is bemutatta a világhírű serpákból és hegyvezetőkből álló mentőcsapatot, amely május 26-án, péntek reggel indult el. De mint ismert, egy nappal később, szombat kora délután már arról adtak tájékoztatást, hogy az expedíció sikertelen volt, és nem találták meg Suhajda Szilárdot. 

A képen: A képen: Mikel Serpa (balra) és Gelje Serpa (jobbra.). Fotó: telje Serpa Instagram és Explorersweb.
A képen: A képen: Mikel Serpa (balra) és Gelje Serpa (jobbra.). Fotó: telje Serpa Instagram és Explorersweb.

„Most érkeztünk meg Luklára a 2-es táborból. Mindent megtettünk,

– nyilatkozta Mikel a Nepál északkeleti részén 2860 méter magasan található kisvárosból, Luklából. A serpa beszámolt arról is, hogy Suhajda Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren találtak rá. A magyar hegymászó sátrában sisakot, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták a világ legmagasabb pontjának közeléből. 

Nagyon elfáradtak a mentőakció résztvevői

Arra kérdésre, hogy a mentőexpedíció tagjai milyen állapotban vannak, Mikel úgy válaszolt, hogy ő és a barátja, Gelje serpa „nagyon fáradtak”. Ez persze érthető, hiszen Mikel és Gelje serpa szűk 20 óra alatt jutott fel 8800 méteres magasságba,

miközben ez normál körülmények között négy teljes nap.

A csúcson ráadásul több órán át kutattak, fel és le mozogtak a hegyen, ami borzasztó terhelés. „Ők ketten világklasszis serpák, Gelje néhány napja 8300 méterről hozott le egy haldokló mászót, Mikel pedig részt vett a hegymászólegenda, Carlos Soria mentésében, aki szintén a napokban törte el a lábát 7000 méter fölötti szinten” – ismertette a Világgazdság.

Mikel serpa nyilatkozatát azzal zárta, hogy őszinte sajnálatát fejezte ki a történtekért.

Nyitókép: Képernyőfotó

***

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2023. május 28. 21:55
Ket serpa egy pár.
Monostor
2023. május 28. 20:41
Mindenki ítélkezik, véleményt mond, mindenki jobban tudja, mint Szilárd és a családja. Tudatában voltak a veszélynek, tudták, hogy meghalhat, azt is tudták, hogy valami miatt most kell mennie. Önzőnek van beállítva, de a kihívások nem mindig annyira öncélúak, tette ezt bizonyara a kisfiáért is, a feleségéért, az apjáért, Magyarországért, és lehet, hogy legutoljára önmaga dicsőségére. Az önkéntes, hivatásos katonák is tudják, hogy háborúba küldhetik őket, ott meghalhatnak, nekik is családjuk van, mégis mennek, igaz nekik nincs visszaút háború esetén. Szilárd a kisfiára így is többet hagyott, mint sok apa, akinek teher a gyermek, kitartást, küzdelmet az álmokért.
olajfa1
2023. május 28. 20:01
Szerintem már csak abban lehet bízni hogy Szilárs a kínai oldalon ment le valamiért... de erre szerintem 0,1%-ék esély van...
olajfa1
2023. május 28. 18:45
Sajnos ez a realitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!