Mikel serpa: Szilárd már biztos nem él, mindent megtettünk, nagyon sajnálom

2023. május 28. 15:56

A serpa beszámolt arról is, megtalálták a hegymászó sátrát.

2023. május 28. 15:56
null

„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – ezt nyilatkozta Mikel serpa, a magyar hegymászóért küldött mentőcsapat tagja a Világgazdaságnak vasárnap magyar idő szerint valamivel délelőtt fél 11 előtt.

Korábban a Mandiner is bemutatta a világhírű serpákból és hegyvezetőkből álló mentőcsapatot, amely május 26-án, péntek reggel indult el. De mint ismert, egy nappal később, szombat kora délután már arról adtak tájékoztatást, hogy az expedíció sikertelen volt, és nem találták meg Suhajda Szilárdot. 

A képen: A képen: Mikel Serpa (balra) és Gelje Serpa (jobbra.). Fotó: telje Serpa Instagram és Explorersweb.
A képen: A képen: Mikel Serpa (balra) és Gelje Serpa (jobbra.). Fotó: telje Serpa Instagram és Explorersweb.

„Most érkeztünk meg Luklára a 2-es táborból. Mindent megtettünk,

– nyilatkozta Mikel a Nepál északkeleti részén 2860 méter magasan található kisvárosból, Luklából. A serpa beszámolt arról is, hogy Suhajda Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren találtak rá. A magyar hegymászó sátrában sisakot, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták a világ legmagasabb pontjának közeléből. 

Nagyon elfáradtak a mentőakció résztvevői

Arra kérdésre, hogy a mentőexpedíció tagjai milyen állapotban vannak, Mikel úgy válaszolt, hogy ő és a barátja, Gelje serpa „nagyon fáradtak”. Ez persze érthető, hiszen Mikel és Gelje serpa szűk 20 óra alatt jutott fel 8800 méteres magasságba,

miközben ez normál körülmények között négy teljes nap.

A csúcson ráadásul több órán át kutattak, fel és le mozogtak a hegyen, ami borzasztó terhelés. „Ők ketten világklasszis serpák, Gelje néhány napja 8300 méterről hozott le egy haldokló mászót, Mikel pedig részt vett a hegymászólegenda, Carlos Soria mentésében, aki szintén a napokban törte el a lábát 7000 méter fölötti szinten” – ismertette a Világgazdság.

Mikel serpa nyilatkozatát azzal zárta, hogy őszinte sajnálatát fejezte ki a történtekért.

Nyitókép: Képernyőfotó

***

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik