Brit külügyminiszter: Ukrajnának szabad támadásokat végrehajtani orosz területek ellen

2023. május 30. 21:29

„Az ukrán önvédelemhez való jog részét képezik a saját államterületen kívüli legitim katonai célok” – jelentette ki James Cleverly.

2023. május 30. 21:29
null

Ukrajnának szabad önvédelemből támadásokat végrehajtani orosz területeken lévő célpontok ellen is – jelentette ki kedden James Cleverly brit külügyminiszter Tallinnban. Észt hivatali partnere, Margus Tsahkna oldalán tartott sajtótájékoztatóján a brit konzervatív politikus ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni a Moszkva elleni dróntámadás ügyében.

„Nem ismerek részleteket, és nem fogok találgatni a Moszkva elleni dróntámadások természetét illetően” – mondta a brit tárcavezető. Mindazonáltal úgy vélekedett: alapvetően Ukrajna önvédelemhez való jogának része, hogy saját területén kívül is csapást mérjen, csökkentve ezzel Oroszország ukrán területek elleni támadási képességeit. „Az ukrán önvédelemhez való jog részét képezik a saját államterületen kívüli legitim katonai célok” – jelentette ki Cleverly.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint keddre virradóra Ukrajna nyolc drónnal „terrortámadást” hajtott végre az orosz főváros ellen. Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett, és két ember könnyebben megsebesült. Kijev tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.

(MTI)

Nyitókép: Egy megrongálódott többemeletes lakóház egy moszkvai dróntámadás után, KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csillagrombolo
2023. május 31. 23:32
Persze ez olyan, mint amikor a fos USA nyavalyog, hogy Kína ne adjon semmi fegyvert az oroszoknak, mert az nem fair :D Kinek mihez van joga azt ki dönti el?
Kivűlálló
2023. május 31. 20:45
Miért van olyan érzésem, hogy Nagy-Britannia hamarabb fog megszűnni létezni, mint Ukrajna...? :)
Dunhill67
2023. május 31. 17:43
"Ukrajnának szabad támadásokat végrehajtani orosz területek ellen"...de a ruszkinak nem,hohol területek ellen mert az háborús bűn?....értem...vagyis nem
polárüveg
2023. május 31. 15:24
Cleverly úr érvelése szerint akkor Oroszország önvédelemből azokat az országokat, - akik fegyvereket adnak Ukrajnának, - akik javítják az ukrán fegyvereket, - akik kiképeznek ukrán katonákat, - akik katonai szakértőket és fegyverkezelőket biztosítanak Ukrajnának, azokat támadhatja önvédelemből? Azoknak országoknak a területe, vagyis nemcsak Ukrajna is támadható önvédelemből ezen logika mentén? Háború kiterjesztését akarja Cleverly úr és társai, annyira kilóg a lóláb. Európa pusztulása nem probléma számára? Mit fog mondani azon a bizonyos padon, amire leültetik majd, miért nem a tűzszünetet szorgalmazta? Miért a háború eszkalációját? Miért szegték meg a fegyverszállításra vonatkozó szabályokat? Mi lesz, ha kimutatható a súlyosbító körülmény, az anyagi érdek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!