Ukrán terrortámadásról beszél Moszkva, Kijev tagad

2023. május 30. 16:25

Az ukrán elnök szóvivője szerint Kijevnek nincs közvetlenül köze az orosz fővárost ért támadáshoz, de „Ukrajna élvezettel figyeli az eseményeket”.

2023. május 30. 16:25
null

Szerda reggel Szergej Szobjanin Moszkva polgármestere közölte, hogy drónok ütköztek több épületbe Moszkvában, „kisebb” károkat okozva. A moszkvai hatóságok szerint ketten folyamodtak orvosi ellátásért, de kórházi kezelésre senki sem szorult.

A TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a Lenin sugárúton és a Profszojuznaja utcában ért találat egy-egy lakóépületet. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által végrehajtott terrortámadást nyolc drónnal hajtották végre. Ezek közül

hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le

Moszkva megyében.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kijelentette, hogy a dróntámadás a kijevi rezsim válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Az objektumot azonban nem nevezte meg.

Peszkov közölte, hogy Putyin a kezdetektől fogva operatív tájékoztatást kapott a dróntámadásról, és hogy az incidenssel kapcsolatban nem tervez beszédet mondani. A szóvivő a történtek okán méltatta az orosz katonai tárca, a légvédelem és a helyi hatóságok tevékenységét. Azt hangoztatta, hogy a támadás ismételten alátámasztotta, hogy

indokolt a „különleges hadművelet” folytatása,

és kitűzött céljainak elérése.

Vlagyimir Putyin orosz elnök később a Rosszija 24 hírtelevízió adásában azt mondta, Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak tagadta, hogy Kijev közvetlenül részt vett volna a Moszkva elleni dróntámadásban, de kijelentette, hogy

Ukrajna „élvezettel” figyeli az eseményeket,

és az ilyen támadások számának növekedését jósolta.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel csoportos csapásokat hajtottak végre olyan ukrajnai döntéshozatali központok ellen, ahol nyugati különleges szolgálatok irányításával orosz területen végrehajtandó terrorcselekményeket terveztek.

(MTI)

Nyitókép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. május 30. 21:43
nagyon feszegetik a pofonosladat a WTC ket tornyara valaszol az usa porig bombazta afganisztant az oroszok miert is ne valaszoljanak hasonloan?
Tárkány Álmos
2023. május 30. 21:31
Lenin sugárút... nincs több kérdésem, elvtársak!
fintaj
2023. május 30. 19:18
Ha Kijev tagad, akkor az USA és az angol ukrajnai rezidensei számlájára tolja a támadást.
Lmcwelt
2023. május 30. 19:15
Ezzel a kinelentéssel Ukrajna elismeri hogy a NATO közvetlenül támad orosz területeket. Védelmi szövetség amely agresszor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!