Napokon belül államcsőd jöhet Amerikában?

2023. május 14. 18:42

Elemzők szerint az adósságplafon feszültségei fokozzák az amerikai recesszió kockázatát.

2023. május 14. 18:42
null

Az ING Bank arra hívta fel nemrég megjelent elemzésében a figyelmet, hogy az USA lassan kifut az időből, hogy megegyezzen az adósságemelésről szóló megállapodási plafonról. Ha nem jön létre az alku, a kormány heteken belül képtelen lenne finanszírozni kötelezettségeit.

„A politikai álláspontok túlságosan merevek, és a kormányzat leállásának, valamint egy rendkívül káros fizetésképtelenségnek a veszélye nagyon is valós” – ismertette az elemzés a lehetséges kimeneteket.

Gyors egyezség szükséges

Az ING elemzői ismertették, hogy a Kongresszus az adósságplafon-szabállyal korlátozza az amerikai kormányzat hitelfelvételét, és a kabinet januárban elérte a nominális felső határt. Mint ismert, a kincstár azóta a készpénzállományát csökkenti, és „számviteli ügyeskedéssel igyekszik megakadályozni a fizetésképtelenséget”. A Portfolio felidézte, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter már többször is arra figyelmeztetett, hogy

ezek a rendkívüli intézkedések június 1-ig kimerülhetnek.

Ez azt jelenti, hogy a demokraták és a republikánusok között „nagyon gyorsan” egyezségre kell jutni, különben az amerikai kormány nem lesz képes finanszírozni olyan kötelezettségeit, mint a munkavállalók kifizetése, a társadalombiztosítás vagy az egészségügyi kiadások. Emellett egy kudarc azt is eredményezné, hogy az amerikai kormány nem tudná fizetni a kamatkötelezettségeit, és az Egyesült Államok történelmében először becsődölne – írta a lap.

A Portfolio az ING elemzését idézve hozzátette, hogy az adósságplafon megemeléséről szóló megállapodás megkötése „nagy kihívás”, mert a Kongresszus politikailag megosztott: a Képviselőházat a republikánusok, a Szenátust pedig a demokraták irányítják, és mindkettőnek jóvá kell hagynia az alkut.

„A legjobb forgatókönyv az, ha a politikusok észhez térnek”

A képviselőház republikánus képviselői már jóváhagytak egy javaslatot a plafon emelésére, de ez jelentős kormányzati kiadáscsökkentéseket foglal magában, amelyeket a szenátusi demokraták még csak fontolóra sem hajlandóak venni. Ők és a Fehér Ház azt akarják, hogy a plafont feltételek nélkül emeljék meg, amit a republikánusok nem fogadnak el – emlékeztetett a lap.

„A legjobb forgatókönyv az, ha a politikusok észhez térnek, és felismerik, hogy a fizetésképtelenség milyen gazdasági és pénzügyi károkat okozna” – írta közös elemzésében James Knightley és Padhraic Garvey, az ING elemzői. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

 

 

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. május 15. 07:32
Na ugye..
EX - Terminátor
2023. május 14. 23:10
Nem kellene felelőtlenül szórni a pénzt, és pláne azt képzelni hogy ezt büntetlenül megtehetik, és folytathatják.
Dr. Greta Grünberg
2023. május 14. 21:44
A Federal Reserve-ben okos emberek ülnek, hagyni kell őket dolgozni.
Armageddon
2023. május 14. 21:26
Kis hitelnél a hitelt felvevő retteg, a nagy hitelnél meg a hitelező, jelen esetben Kína retteghet. Ősi zsidó megfigyelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!