Antiszemitizmussal vádolja a zsidó állam kormányát egy izraeli lap

2023. május 22. 10:41

A Haaretz publicistája szerint ironikus, hogy a Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormány a globális antiszemitizmus terjesztőinek oldalán találja magát.

2023. május 22. 10:41
null

A Haaretz izraeli lap angol online kiadásának szerzője szerint ironikus, hogy a Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormány a globális antiszemitizmus terjesztőinek oldalán találja magát. Arról írnak, hogy „ezúttal a teljesen jobboldali kormány Elon Musk üzletembernek az amerikai-magyar holokauszttúlélő milliárdos Soros Györgyről tett számos „ocsmány kijelentésének” védelmében mozgósított, amelyeket széles körben elítéltek, miközben ezek a kijelentések az interneten összeesküvés-elméletek zsidóellenes hullámát gerjesztették.

A Haaretz véleménycikkének szerzője megjegyzi, hogy Musk így állt bosszút a 92 éves milliárdoson, mert az általa alapított holding eladta részesedését a Teslában.

Ezek a Twitter-üzenetek nem előzmény nélküliek, korábbi antiszemita toposzokhoz kapcsolódtak, amelyekben Soros progresszív ügyekhez való hatalmas hozzájárulása miatt világszerte a szélsőjobboldaltól részesül. A vele kapcsolatos összeesküvés-elméletek nevetséges méreteket öltöttek, már csak azért is azért, mert Soros hazájában, Magyarországon a jobboldali kormányok, elsősorban Orbán Viktor kormánya is bátorítja – olvasható a lapban megjelent írásban. 

David Saranga, az izraeli Külügyminisztérium digitális diplomáciai osztályának vezetője felhívta a figyelmet, hogy Musk bejegyzését követően a „zsidó” bekerült a közösségi hálózat legnépszerűbb keresési kifejezései közé.

Amichai Chikli Diaszpóraügyi miniszter, akinek egyik feladata az antiszemitizmus elleni küzdelem, kiállt az antiszemitizmus védelmében, amikor kijelentette, a zsidókkal és Izraellel szemben leginkább ellenséges szervezeteket finanszírozó Sorost kritizálni nem antiszemitizmus, épp ellenkezőleg – háborog a Haaretz szerzője, aki szerint még 2017-ben a magyarországi zsidó közösség könyörgött a Netanjahu-kormánynak, hogy gyakoroljon nyomást Orbánra, hogy hagyja abba a Soros elleni, antiszemita sztereotípiákat szító kampányát.

 – zárták. 

Nyitókép: SOPA Images / Contributor

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2023. május 22. 12:20
"Hinaus mit Uns!" (Ki velünk!) :)
Héja
2023. május 22. 12:00
Szemét és antiszemét. Micsoda ellentétpár...
fado
2023. május 22. 11:54
Roboam vs Jeroboam
letsgobrandon
2023. május 22. 11:33
miért hiszik a zsidajok , hogy a vallásuk miatt sérthetetlenek ... nem vágom... genetikailag meg , semmi közük izraelhez..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!