Felszámolják a nyomornegyedeket egy Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni szigeten (VIDEÓ)

2023. május 22. 14:12

A belügyminiszter szándékai szerint a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket kiutasítják a szigetről.

2023. május 22. 14:12
null

A francia fennhatóság alá tartozó, Indiai-óceánban fekvő Mayotte szigetén megkezdték a nyomornegyedek felszámolását.

Az állami szolgálatok 162 lebontandó kunyhót számoltak össze ebben a nyomornegyedben, az eddig itt élő családok fele már máshol van elhelyezve – közölte Thierry Suquet prefektus hétfő reggel. Véget akarunk vetni a Mayotte-i nyomornegyedeknek, a helyzet elviselhetetlen – tette hozzá a prefektus.

A francia hatóságok a következő hónapokban összesen mintegy ezer, egészségügyi szempontból nem megfelelő otthon lerombolását tervezik, körülbelül tizenöt kerületben.

Mayotte szigetén fel fogjuk számolni a nyomornegyedeket,

ahol az emberek megalázó körülmények között élnek, miközben alternatív lakhatást kínálunk számukra – közölte Gérald Darmanin, Franciaország belügyminisztere a Twitteren.

A Wuambushu nevű művelet végrehajtására több száz fős biztonsági erő érkezett Franciaországból. A belügyminiszter szándékai szerint a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket kiutasítják a szigetről. Az igazságszolgáltatás ideiglenesen leállította az eredetileg április végére tervezett műveletet, azonban

a múlt héten hozott bírósági döntések jóváhagyták a francia állam intézkedéseit.

A művelet célja az egészségtelen lakhatás felszámolása, a bűnözés elleni küzdelem, valamint a többnyire a Comore-szigetekről érkező illegális bevándorlók kitoloncolása.

Mayotte szigetéről

Mayotte szigete, amely földrajzilag a Comore-szigetek része, 1974-ben a Franciaországhoz tartozásra szavazott, azonban Comore-szigetek állama ezt nem ismeri el.

Mivel a Comore-szigetekhez tartozó legközelebbi sziget mindössze 70 kilométerre van Mayotte-tól,

számos Comore-szigeteki bevándorló érkezik évek óta Mayotte szigetére.

Mayotte lakosságának mintegy a fele nem francia állampolgárságú, ők többnyire tartózkodási joggal sem rendelkeznek, a francia állampolgársággal nem rendelkezők harmada már Mayotte szigetén született.

Franciaország évek óta próbálja kitoloncolni a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket Mayotte-ról, az elmúlt két évben évente több mint 20 ezer embert toloncoltak ki, azonban közülük sokan előbb-utóbb visszatérnek a szigetre. Egyes szervezetek a Wuambushut „brutális”, „szegényellenes” műveletnek minősítik, amely sérti a migránsok jogait, azonban Mayotte számos lakója, valamint a megválasztott képviselők támogatják.

(MTI)

A felvételt itt tudják megtekinteni:

***

Nyitókép: Youtube

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2023. május 22. 20:31
Aztán gyarmati szerződések vannak-e még?
Box Hill
2023. május 22. 16:45
A Budai-hegyekben ilyen rendetlenül a kommunisták palotái épültek.
Akitlosz
2023. május 22. 16:38
Európában is ezt kellene. Szisztematikusan átfésülni a terepet és összefogdosni az illegális népséget és erőszakkal kitoloncolni. Nem papíron, hanem tényleg.
cutcopy
2023. május 22. 16:12
Hihetetlen hogy a franciák más országában megmondják ki mehet be, nekünk meg megtiltanák hogy sajátunkban eldöntsük ugyanezt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!