Már a jövő is a régi: elöregedett a világ politikai elitje

2023. május 10. 09:01

Joe Biden és Erdoğan, Putyin és Hszi, meg a többiek: egyre több nagyhatalomban maradnak hatalomban egyre idősebb vezetők.

2023. május 10. 09:01
null

A mai demokráciák problémája, hogy egyre idősebb személyek kerülnek magas pozíciókba, vagy éppen maradnak sokáig hatalmon, ami a politikai elit elöregedéséhez vezet. Gondoljunk csak a legutóbbi két amerikai elnökre, akik mindketten bőven hetven fölött vannak, és várhatóan a 2024-es választás is az ő összecsapásukról fog szólni. De nem kell olyan messze menni, vegyük akár Silvio Berlusconi esetét, aki 2011-ben, 75 évesen még Olaszország miniszterelnöke volt,

Most, az egy éve zajló, egész világot érintő orosz-ukrán háborús konfliktus idején több kulcsfontosságú szerepű ország vezetőjéről is egyre többet hallani, hogy nem csak idős koruk, de egészségügyi állapotuk is aggodalomra adhat okot.

Forrás: Sergey Guneev / Sputnik / AFP
Forrás: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Vlagyimir Putyin (70)

Az elmúlt években – de különösképp a háború kitörése óta – rengeteg a találgatás az orosz elnök egészségi állapotáról. Újabb és újabb betegségek kerülnek szóba, a Kreml viszont mindent tagad, és azt állítják, Putyin kiváló egészségnek örvend.

a 2022 februárja óta Ukrajnában háborúzó elnököt, de várhatóan jó darabig nem fogjuk megtudni, mi is a pontos igazság.

Nézzük, mik azok a betegségek, amelyek az utóbbi időben szóba jöttek Putyinnal kapcsolatban!

Az amerikai Newsweek februári cikkében arról ír, hogy a legtöbb spekuláció megalapozatlan, a legvalószínűbbnek és leghihetőbbnek a rákkal kapcsolatos pletykák tűnnek. Persze ennek is különböző fokozatai vannak. Tavaly márciusban a brit The Daily Star című pletykalap névtelen, Pentagonhoz köthető forrásra hivatkozva azt írta, Putyin végstádiumú rákban szenved, haldoklik. Azóta egy év telt el, és az elnök ennek semmi jelét nem mutatja, de a nyugati világban a rák gyanúja mindig is ott volt a Putyinról szóló szóbeszédek között. 2022 májusában és júniusában brit és amerikai hírszerzési vezetők is arról értesültek, hogy Putyin rákkezelésekre jár.

A másik betegség, amelyet sokszor szóba hoznak, a Parkinson-kór. Ez leginkább egy videófelvétel miatt kezdett terjedni a közvéleményben, amelyben az elnök egy asztalba kapaszkodva próbálja félkézzel megőrizni egyensúlyát, egy másik videón az látható, hogy Putyin elnök nehezen jár. Ez a látvány beindította egyesek fantáziáját, ugyanakkor nemzetközi szakemberek elutasítják a Parkinson-kór lehetőségét. Úgy vélik, a felvételeken látható képsorok nem bizonyítanak semmit.

John Hardy brit neurogenetikus szerint Putyina kórnak semmilyen tünetét nem mutatta. Tőle függetlenül K. Ray Chaudhuri, a Londoni Egyetem neurológusa is azt mondta, hogy a felkapott videókban semmi bizonyítéka nincs a Parkinson-kórnak.

Emellett több másik betegség is szóba jött Putyinnal kapcsolatban. Beszéltek látási zavarokról, de nyelvszárazságról is.

A hírek hátterében többnyire egy General SVR nevű Telegram felhasználó áll, amelyet állítólag az orosz hírszerzés korábbi ügynökei hoztak létre 2020-ban. Az oldalon különféle belsőnek nevezett információkat osztanak meg a Kreml belső ügyeiről, és az elnök egészségéről. Nem csekély probléma viszont, hogy ezeket az információkat gyakran nem támasztják alá konkrét bizonyítékokkal, ahogy a konkrét forrásokat sem hajlandóak megnevezni.

A Kreml tagadja, hogy igazak lennének a betegséggel kapcsolatos híresztelések

Tavaly májusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is reagált a pletykákra. A francia tévének adott interjúban elmondta:

„Vlagyimir Putyin elnök minden nap szerepel a nyilvánosság előtt. Láthatják a képernyőn, meghallgathatják, vagy elolvashatják a beszédeit. Szerintem egészséges gondolkodású ember nem látja rajta semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma jelét” – jelentette ki.

Forrás: TUR PRESIDENCY / MURAT CETINMUHUR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Forrás: TUR PRESIDENCY / MURAT CETINMUHUR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Recep Tayyip Erdoğan (69)

A török elnök egészségét illetően is rengeteg a titkolózás, különösen most, napokkal a közelgő elnökválasztás előtt. Pedig a jelek szerint korántsem megnyugtató az állapota.

Legutóbb április végén élő tévéadásban lett rosszul a török elnök, ami újra felhívta a figyelmet a húsz éve hatalmon lévő, közel hetvenéves politikus egészségügyi problémáira. A török kormány semmiképp sem szeretné, hogy Erdoğan esetleges egészségügyi gondjaiból az ellenfele előnyt kovácsolhasson. Csakúgy, mint Putyinnál, Erdoğan esetében is igaz, hogy hívei igyekeznek minél egészségesebbnek, míg ellenfelei minél betegebbnek láttatni, ezért sem lehet pontos információkat szerezni ezzel kapcsolatban.

Az április 25-i élő tévéadást illetően is rengeteg elmélet látott napvilágot, de biztosat senki sem tud.

Török vezető személyek, úgy, mint az elnöki kommunikációs igazgatóság feje, Fahrettin Altun, vagy az egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy az elnök már jobban van, és gyomorfertőzés miatt lett rosszul élő adásban.

A közösségi médiában már októberben is terjedtek Erdoğanról olyan videók, amelyeken az látszik, hogy az elnök nehezen mozog, vagy majdnem elalszik beszéde közben. Ennek ellenére a politikus programjában, terveiben semmi jel nem utalt arra, hogy komoly egészségügyi gondjai lennének.

Erdoğan híres vitalitásáról és az energiáról, amivel beleveti magát a kampányba még most, 69 évesen is – azt viszont még a hozzá közelállók is elismerik, hogy az elmúlt hónapok megterhelő időszaka nem tett jót az idős elnök egészségének, és feltehetően a rosszullét is ennek tudható be.

Forrás: Kyle Mazza / NurPhoto / NurPhoto /AFP
Forrás: Kyle Mazza / NurPhoto / NurPhoto /AFP

Joe Biden (80)

A két másik politikussal ellentétben az idős amerikai elnök esetében sokkal inkább a mentális, mint a fizikai egészségével kapcsolatban merülnek fel aggályok. Persze egy nyolcvanéves politikus esetében ez utóbbi sem elhanyagolható.

Legutóbb idén februárban vetették alá egy általános egészségügyi vizsgálatnak. Akkor az orvosok megállapították, hogy egészségi állapota stabil, továbbra is alkalmas az ország vezetésére. A háromórás vizsgálaton megállapították, hogy Biden alapbetegségei – úgy, mint a szabálytalan szívverés, magas koleszterin, savas reflux és enyhe idegkárosodás a lábon – folyamatos kezelés és kontroll alatt állnak, nincs ok aggodalomra.

A februári vizsgálaton az elnök kognitív képességeit nem nézték,

Pedig Bidennél ez az, amit sokan megkérdőjeleznek.

Megválasztása óta szinte hetente kerülnek ki az internetre kínos videók a demokrata elnökről, amelyek arra engednek következtetni, hogy Biden nincs mindig százszázalékos tudatában a helyzetnek. Egyes megnyilvánulásai még egy hétköznapi embernél is aggodalomra adnának okot, nem, hogy az Egyesült Államok első emberének esetében. Gyakran születnek róla cikkek, ahogy eltéved valahol, összetéveszti saját rokonait, vagy éppen világhírű személyiségek, országok, területek neveit keveri össze. A 2020-as elnökválasztás előtt a Daily Mail egy videót osztott meg róla, amelyben összeszedték addigi kínos tévesztéseit, amelyek száma azóta megsokszorozódott.

Mindettől függetlenül Joe Biden a minap bejelentette: újraindul az elnökválasztáson – ha nyerne és egy újabb ciklust végig tudna vinni,

 

Donald Trump (76)

Alig néhány évvel van lemaradva Biden mögött republikánus ellenfele, Donald Trump, aki szintén bejelentette, hogy újra megmérettetné magát a jövő évi amerikai elnökválasztáson. Biden és Trump újabb párharca ismét életkorbeli rekord lenne az elnökválasztások történetében, nem csak Amerikában, hanem valószínűleg globálisan is.

Csakhogy

Trump objektíve jobb passzban van fizikailag és szellemileg, mint Biden,

nem sorakoznak róla a Bidenéhez hasonló kínos videók, így a korábbi és sokak szerint jövőbeli republikánus elnök kapcsán nem is nagyon emlegetik az előrehaladott életkorát mint problémát. És mint ismert, Trumpnak most egyébként is sokkal komolyabb kihívásokkal kell szembenéznie az amerikai igazságszolgáltatás rendszerében, mint a saját életkorának a témája.

Hszi Csin-ping (69)

Még kevésbé emlegetik a világsajtóban és pláne Kínában a keleti óriás tartós uralomra berendezkedett vezetőjének életkorát. Ugyan egy Bidenhez képest még ő is fiatalember, de a Kínai Kommunista Párt belső hagyományai szerint a csúcsra érkezett vezetők visszavonultak, ha a kongresszus idején elérték a 68. életévüket vagy túl is voltak rajta.

Hszi viszont nem hogy visszavonult volna, hanem épp az elmúlt egy évben biztosította be, majd járta formálisan végig az újraválasztási procedúrát,

hogy egy harmadik – és még ki tudja, mennyi későbbi – ciklusra is ő legyen Kína teljhatalmú vezetője.

Ugyan röppentek fel arról hírek tavaly, hogy agyi értágulatban szenved, de egyelőre nincsenek olyan információk, hogy bármilyen fizikai vagy szellemi állapotromlás befolyásolná vezetői képességeit. Igaz, az, ha Micimackóval hasonlítják össze, lehet, hogy nem tesz jót a vérnyomásának – de e problémakörre léteznek kínai típusú megoldások.

 

Nyitókép: NAGI / POOL / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna 03
2023. május 10. 15:38
Ronald Wilson Reagan 78 évesen vált meg a Fehér Háztól (70 évesen választották meg). A 80-as években! Mit akartok Putyinnal és Erdogánnal?!
kizökkentidő
2023. május 10. 13:23
Nem mindig korfüggő az alkalmasság, az újságíróknak persze csak a vita meg a kattintás a lényeges.
-Zsolt-
2023. május 10. 12:07
Legalább akkor Magyarországon legyen fiatal vezető!
Tiszafa
2023. május 10. 11:25
Nem a korral van baj, hanem az elhülyüléssel. Vannak szakmák, ahol igen is a kor, a tapasztalat, az életbölcsesség rengeteget számít. Ilyenek például az egyetemek és kórházak professzorai. No meg a jogászok, bírók. És ilyenek a nagyon fontos államszemélyek is. Mert a társadalom hasznára az ilyen embereknek az agya használ a legjobban. Én nem is zavarnám őket el 65 évesen nyugdíjba, hiszen akkor vannak a tudásuk, a használhatóságuk csúcsán. Én 75 évben szabnám meg a határt. Addig és nem tovább. De addig aktívak maradhatnának. A Biden a kakukk tojás. Ő a 80 éves demens hülye direkt kellett a magánpénz hatalmasainak, mert őt úgy irányíthatják, ahogyan csak akarják. Ezért tettek meg minden csalást a megválasztásánál. Bezárt szavazókörnél éjszaka beérkezett 2500 levélszavazat a halottaktól, stb, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!