Akkor most újra Biden kontra Trump választás jön Amerikában?

2023. április 25. 14:06

Joe Biden regnáló amerikai elnök bejelentette, hogy elindul a jövő novemberben esedékes újabb elnökválasztáson. Így tett korábban Donald Trump is. Ismét ők mérkőznek meg Amerika vezetéséért jövőre? Lehetséges – de még semmi nincs lefutva.

2023. április 25. 14:06
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Kedden érkezett a hír, hogy Joe Biden amerikai elnök a baloldali-liberális Demokrata Párt színeiben ismét elindul az elnökválasztáson, amit 2024 novemberében tartanak majd.

Korábban az előző elnök, Donald Trump is bejelentette, hogy ismét megméretteti magát az elnökválasztáson, a jobboldali Republikánus Párt oldalán.

Előfordulhat tehát, hogy a 2020-as elnökválasztás két versengő jelöltje lesz ismét, jövőre is a két végső jelölt, akik összecsapnak Amerika vezetéséért? Igen, erre van esély. De még semmi nincs lefutva.

Először is: nem jellemző az amerikai elnökválasztások történetében, hogy egymás után két választáson is ugyanaz a két jelölt néz szembe egymással. Utoljára százharminc éve, 1892-ben fordult elő az, hogy a négy évvel korábbi választás két főszereplője, Benjamin Harrison regnáló republikánus elnök, valamint az 1888-as választást elveszítő, de a hatalomba újra visszatérni kívánó, demokrata Grover Cleveland csapott össze – és ez az elnökválasztás Cleveland győzelmével járt. Ez volt az egyetlen alkalom az amerikai történelemben,

hogy egy korábbi, hatalomban immár nem lévő elnök vissza tudott térni a Fehér Házba.

Cleveland (balra) vs Harrison – 1888 és 1892 versengő jelöltjei
Cleveland (balra) vs Harrison – 1888 és 1892 versengő jelöltjei

 

Ugyanerre a mutatványra készül most Donald Trump, aki 2016 és 2020 között vezette az Egyesült Államokat, majd elveszítette a választást Joe Bidennel szemben. Mint ismert, az amerikai jobboldalon Trumptól több más politikuson át szavazók széles rétegeiig máig sokan kétségbe vonják a választás eredményt, csalást kiáltva. Ugyanakkor az amerikai bíróságok előtt minden erre vonatkozó beadvány elbukott, a bírók nem látták bizonyítva a csalásvádakat.

Trump az idén márciusban tartott kampánynyitó nagygyűlésén arról beszélt: szerinte a 2024-es választás sorsdöntő pillanat lesz az Egyesült Államok számára,

Trump beszédében leszögezte, hogy a Biden-kormányzat „igazságtalansági minisztériuma” célzottan a Demokrata Párt jelöltjeinek republikánus riválisai ellen dolgozik.

Joe Biden mostani bejelentése során azt fejtette ki: adjanak neki több időt, hogy befejezze a munkát”, amelyet hivatalba lépésekor elkezdett. Majd hangsúlyozta, hogy „tegyék félre aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy Amerika legidősebb elnökének mandátumát újabb négy évvel meghosszabbítsák”.

és ezért vállalja az újabb megmérettetést.

Tény, hogy mind Biden, mind Trump igen idős lesz a jövő novemberi elnökválasztás idején. A demokrata elnök a 82. születésnapja előtt pár nappal jár majd a megmérettetés idején, Trump pedig 79. életévét tapossa majd. Ezzel ők ismét Amerika történetének legidősebb elnökjelölti párosa lehetnek, sőt, világviszonylatban is rekordokat dönthetnek életkorukkal.

De addig még mind a két jelöltnek el kell jutnia, és nem csak biológiailag, értsd: életben maradva. Az előválasztások során meg kell mérkőzniük saját oldaluk további jelöltjeivel, akik közül néhányat már ismerünk, de még sokan mások is beléphetnek a következő hónapokban a ringbe.

Hogy a demokrata, illetve republikánus előválasztás hogyan alakul majd, az még a jövő zenéje. A – hangsúlyozottan – jelen pillanatban e tekintetben Joe Bidennek van könnyebb dolga: eddig még csak két könnyű súlyú, nagyon komolyan nem vehető demokrata aspiráns jelentette be ilyen irányú a szándékait, Marianne Williamson írónő, valamint Robert F. Kennedy Jr., aki – igen – annak a Robert Kennedynek a fia, a nagy demokrata dinasztia tagja, egyébként környezetvédő jogász, aki oltásellenes propagandában és más összeesküvés-elméletekben utazik.

A republikánusoknál már most egy fokkal bonyolultabb a történet,

mert Trump mellett bejelentette már az indulását Nikki Haley korábbi amerikai ENSZ-nagykövet, illetve Dél-Karolina korábbi kormányzója; valamint Asa Hutchinson, aki Arkansas állam kormányzója volt az elmúlt nyolc évben. Mellettük Vivek Ramaswamy üzletember és Larry Elder jobboldali média-megmondóember is bejelentette már indulását.

Joe Bidennel szemben tehát Trump esetében már most látszik, hogy komolyan vehető jelöltekkel szemben kell megmérettetnie magát - és még nem beszéltük a sokat emlegetett Ron DeSantisról, Florida népszerű, konzervatív kormányzójáról, akiben sokan az amerikai jobboldal új, fiatal vezetőjét látják,

s akit – leegyszerűsítve – a Trump nélküli trumpizmus hatékony, erős kezű képviselőjének tartanak.

DeSantis azonban egyelőre nem jelentette be indulását. Lehet, hogy még kivár – igaz, ha túl sokáig vár, elmúlhat a momentuma. És az is lehet, hogy a jövő évi elnökválasztás témáját elengedte, és esetleg a 2028-asra készül majd, addig Florida kormányzójaként építve imázsát és növelve vezetői tapasztalatait.

Azt viszont már biztosan tudjuk, hogy az amerikai politika elmúlt éveinek két veterán nagyvada, Trump és Biden megcélozta a jövő évi választást. A legutóbbi felmérések ezzel kapcsolatban vegyes képet mutatnak: egy lehetséges Trump kontra Biden elnökválasztásra vonatkozó felmérések szerint

mind Trump, mind Biden győzelmi esélyeit mutató eredmények is születtek

– hiszen a két nagy párt tábora szinte azonos méretű, a bizonytalanok pedig... nos, bizonytalanok. A versengés tehát nem most fog eldőlni. De aki akarja, már most megteheti a tétjeit.

 

Nyitókép: Biden- és Trump-gumimaszkok Japánból (Behrouz MEHRI / AFP)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járai
2023. április 26. 08:41
Biden győz! A holtak serege most is vele lesz.
Isten jobb keze
2023. április 25. 23:15
Egyik hülyébb mint a másik! Ha lesz időm, eldöntöm hogy melyik, melyik!
greg
2023. április 25. 18:21
A szabad világot egy zombi vezeti, akinek egyetlen saját gondolata, vagy kijelentése sem lehet csakis amit a gazdái a fülébe súgnak. A nagyságos népnek meg megüzenték hogy ez van nem kapnak mást újra Biden lesz az elnök, hülyének néznek mindenkit bár lehet az usákok közt nehéz lenne két értelmeset találni.
Karbantartó9
2023. április 25. 17:34
Azt remélem Desantis/Biden!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!