Rendkívüli: durván megnyirbálná az Európai Parlament a képviselőik szólásszabadságát

2023. május 03. 13:07

Köteleznék a hivatalos EP-álláspont képviseletére az Európai Parlament kiküldetésben lévő politikusait. A javaslat szakértők szerint „felháborítóan korlátozza a szólásszabadságot, illetve azt, hogy a képviselők mandátumuk részeként szabadon képviselhessék választóik véleményét”.

2023. május 03. 13:07
null
Varga Mátyás

Mint ahogyan arról a Mandiner hasábjain is olvashattak, az európai uniós apparátust több ízben megrázta az Eva Kaili-féle korrupciós botrány. Az Európai Parlamentnek még a botrány kirobbanása előtt is volt egy különbizottsága (INGE), amely az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába való külföldi beavatkozással, köztük a dezinformációval foglalkozott. Viszont az INGE megbízatása 2022. március 23-án lejárt.

A bizottság zárójelentését 2022. március 9-én egy plenáris ülésen elfogadták, majd egy nappal később az EP egy új különbizottságot hozott létre, immáron ING2 név alatt, hogy utógondozza és felügyelje az INGE jelentés hatásait. Az ING2 megbízatása 2023. augusztus 12-ig tart. És ez a bizottság aktivizálta magát a brüsszeli korrupciós botrány hatására.

Képmutatás: saját maga összeférhetetlenségét vizsgálta a katari kormány által reptetett vezető EU-s tisztségviselő

Henrik Hololei semmi kifogásolhatót nem talált a tettében. Új fejezet a brüsszeli korrupciós botrányban.

A korrupció vizsgálata

Az EP 2023 Valentin-napján úgy döntött, hogy az ING2 bizottságot új feladatkörrel ruházza fel és átnevezi. Azóta „az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába való külföldi beavatkozással – beleértve a dezinformációt is –, valamint az Európai Parlament integritásának, átláthatóságának és elszámoltathatóságának megerősítésével foglalkozó különbizottság” az ING2 neve.

Ez a különbizottság fog május negyedikén megvitatni egy javaslatcsomagot, amely fő célja – elvileg – az Európai Parlament átláthatóságának, integritásának, elszámoltathatóságának növelése, valamint a korrupció elleni küzdelem.

Viszont közben a szólás- és véleményszabadságot porba tiporja.

A javaslat maga egyes EP-képviselők „kívánságlistája” arról, hogy a korrupciós botrány hatására milyen intézkedéseket várnak az uniós intézményektől az átláthatósággal és NGO-kkal kapcsolatos kérdésekben.

A javaslat óvatosan indít: biztonsági és interferencia-képzésre szólít fel minden európai parlamenti képviselőt és alkalmazottat; kéri, hogy a parlament vizsgálja meg a gyakornokokat, a politikai képviselőket, a képviselőcsoportok és a parlament személyzetét a nem-európai befolyásnak való esetleges kitettség szempontjából.

Ezen felül kérik még, hogy az európai parlamenti képviselők és irodáik legyenek kötelesek bejelenteni a nem-uniós országok képviselőivel és más érdekképviseletekkel való találkozásokat, valamint felszólít az NGO-k pénzügyi átvilágítására is. És innen pár lépésen belül eljutnak oda, hogy 

a küldöttségi utakon résztvevő európai parlamenti képviselőknek legyen tilos az EP-ben megszavazottaktól eltérő álláspontot képviselni.

Egészen pontosan úgy fogalmaz a kérdéses – XXI. – bekezdés, hogy „javasolja a Parlament nevében végzett hivatalos kiküldetésekre vonatkozó szabályok szigorítását, különösen: (a) csak a hivatalos misszió elnöke beszélhet nyilvánosan a Parlament nevében; (b) a kiküldetés során, és különösen a külföldi képviselőkkel való találkozók során a többi európai parlamenti képviselő nem képviselhet a Parlament által a legutóbbi szavazások során elfogadott álláspontoktól eltérő álláspontot; az ezt a szabályt be nem tartó európai parlamenti képviselőket el kell tiltani a következő kiküldetéseken való részvételtől.”

A lapunk által megkeresett uniós szakértők szerint

illetve azt, hogy a képviselők mandátumuk részeként szabadon képviselhessék választóik véleményét”.

A szakértők szerint, ha ezt a javaslatot elfogadják, akkor felhasználhatják arra, hogy megakadályozzák a kisebb, „ellenzéki” európai parlamenti képviselőket és képviselőcsoportokat abban, hogy elmondják a véleményüket a különféle küldetésekről. Az egyik szakértő leszögezte, hogy „ez fenyegetés, vagy követni kell az EU nézeteit, máskülönben…”. Egyik forrásunk szarkasztikusan megjegyezte, hogy ha Magyarország vagy Lengyelország ilyen szabályt hozott volna a nemzeti képviselőik számára, már a felháborodástól zengene egész Európa.

A javaslatnak két beterjesztője volt, Vladimír Bilčík, az Európai Néppárt szlovák EP-képviselője, valamint Nathalie Loiseau, a Renew Europe csoport francia EP-képviselője. Utóbbi csoportnak a tagja a Momentum, előbbi csoport székházában pedig a belga rendőrség a minap házkutatást tartott.

Nyitókép: Mandiner/Varga Mátyás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna 03
2023. május 03. 17:54
Igaz: Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog. (A kételkedők nézzenek jól körül Brüsszelben.)
kovsa
2023. május 03. 17:17
"európai parlamenti képviselőknek legyen tilos az EP-ben megszavazottaktól eltérő álláspontot képviselni." Van egy ötletem. A magyar parlamentben terjesszenek be egy törvényjavaslatot, ami kimondja, hogy: "A magyar parlamenti képviselőknek legyen tilos az parlamentben megszavazottaktól eltérő álláspontot képviselni.". Hú, mekkora felháborodás lenne. Szerintem, még a kéksisakosokat is beküldenék. Lehet, Présember ott helyben gutaütést kapna.
almaska
2023. május 03. 17:10
Azért a szólásszabadság megmarad azon képviselőknek akik a tűrhetetlen magyar állapotokról nyilatkoznak ugye? Mert az kíméletlen dolog lenne ha képviselők életét értelmetlené tennék.
nempolitizálok
2023. május 03. 16:43
A libsik azonnal megszavazzák, hogy az EU vezetése nem lehet korrupt. Ők sem. Pont. Csak a többi, meg Orbán és Putyin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!