Képmutatás: saját maga összeférhetetlenségét vizsgálta a katari kormány által reptetett vezető EU-s tisztségviselő

2023. március 07. 20:50

Henrik Hololei semmi kifogásolhatót nem talált a tettében. Új fejezet a brüsszeli korrupciós botrányban.

2023. március 07. 20:50
null
Varga Mátyás

Henrik Hololei a vizsgálatával újfent rámutatott az uniós gépezet átláthatatlansággal fűszerezett visszás logikátlanságaira. Hololei az Európai Bizottság vezető közlekedésügyi tisztségviselője 2015 óta, az ezelőtti két évben pedig a Bizottság főtitkár-helyettese volt.

Érdekesség, 2004 és 2010 között Siim Kallasnak, az akkori adminisztrációért, könyvvizsgálatért és a csalás elleni küzdelemért felelős észt alelnöknek volt a kabinetvezetője.

Hololei legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor február végén a Politico leleplezte, hogy a Bizottság vezető közlekedéssel foglalkozó emberének valahogy sikerült pont akkor ingyen és bérmentve a Qatar Airways gépeivel repkednie business osztályon, amikor a csapata azzal volt elfoglalva, hogy az Öböl-menti állam saját légitársasága számára létfontosságú közlekedési megállapodásról tárgyaljon.

A Politico azt derítette ki, hogy Hololei kilencszer repült ingyen a Qatar Airwayszel 2015 és 2021 között, amiből hat alkalom akkor volt, amikor épp a piacra jutási megállapodás összeállításán dolgoztak, négy alkalommal pedig minden kétséget kizárhatóan a katari kormány, vagy egy, a katari kormányhoz közel álló szervezet állta a cechet.

Összeférhetetlen?

A Bizottság a Politico cikke után gyorsan leszögezte, hogy betartották a megfelelő szabályokat, a szóvivő még azt is hozzátette, hogy az esetleges összeférhetetlenségeket gondosan mérlegelték és kizárták.

Ennek a kis kommentnek a képmutatására hétfőn vetült fény, amikoris a Bizottság sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Hololei maga írta alá az összeférhetetlenségi papírokat, ő maga pedig nem talált semmi visszásat, se az utazásaiban, se abban, hogy önmagát ellenőrzi.

„A meghívás és a kontextus maga, amelyben a főigazgató utazott biztosította számára az értékeléshez szükséges elemeket” – jelentette ki a Bizottság szóvivője. „Az akkori értékelése szerint ez [az utazása] nem jelentett összeférhetetlenséget”. A Bizottság közölte, hogy nincs tudomása olyan dokumentumról, amely Hololei döntésének indoklását tartalmazná.

A Bizottság, amint kiderült, hogy Hololei mit csinált, bejelentette, hogy azonnali hatállyal megváltoztatja az összeférhetetlenségi szabályokat, s arra törekszik, hogy csak az ENSZ, a G7 és a G20 rendezvényeire való ingyenes utazást és szállást engedélyezze a „személyzetnek”.

Tovább reped az Unióba vetett bizalom

Frank Füredi szociológus, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója lapunknak adott kommentárjában kifejtette, hogy a Katar-botrány súlyosságának „kevés köze van néhány személy korrupt viselkedéséhez, több köze van ahhoz, ahogyan az EU bürokráciája erre reagált”. Mint mondta, „nyilvánvaló, hogy valaki, mint Henrik Hololei, azt csinálhat amit akar, mert neki van hatalma eldönteni, hogy a viselkedése elfogadható-e vagy sem”. Hozzátette, 

s úgy gondolják, hogy mentesülhetnek a jogállamiság alól”.

Brüsszeli korrupció: ingyen repült a Qatar Airways-szel a katari légiegyezményért felelős uniós főigazgató

Henrik Hololei útjait Katar fizette. Az Európai Bizottságban is szedi áldozatait a brüsszeli korrupciós botrány.

Nyitókép: Henrik Hololei ellenőrzi a helikopteres sürgősségi orvosi szolgálatot egy bangkoki kórház tetején 2018. május 11-én
Fotó: Tawatchai Kemgumnerd / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakNézelődök
2023. március 25. 20:05
jogállamiságot?
Robert69
2023. március 08. 12:12
Az asszony hakni turnén, semmit sem bízva a véletlenre viszi magával a hallgatóságt is. Apa meg teszi amihez ért, majd ha hazaért őnaccsága majd hazudik éjjel, hazudik nappal.......Kincsem jobban hiszel a saját szemednek mint nekem?
Robert69
2023. március 07. 21:48
AVE ÉN! hogy egy klasszikust idézzek.
nempolitizálok
2023. március 07. 21:45
Az EP a világ legkorruptabb szervezete. de ez az európát érintő sorozatos, kifejezetten szerencsétlen döntéseken meg is látszik. Az uccsó EP választások óta európa igen rendesen lefelé megy társadalmilag, gazdaságilag és katonailag is. És Putyin miatt aggódnak:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!