Zelenszkij: Magyarország magatartása nem felel meg NATO-szövetséges státusának

2023. április 30. 16:16

Kemény kijelentéseket tett Zelenszkij.

2023. április 30. 16:16
null

Magyarország magatartása és Oroszországgal való kapcsolata nem felel meg NATO-szövetséges státusának – vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök finn, svéd, dán és norvég újságíróknak a hétvégén adott interjújában.

– idézte Zelenszkijt a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál. Az elnök szerint egy NATO-szövetséges ország nem állhat Oroszország mellett, amely ellenségnek tekinti a NATO-t. „Úgy gondolom, hogy ez nem megfelelő viselkedés” – mondta, hangsúlyozva, hogy pusztán „a saját szubjektív véleményét” mondja. „A szövetséges nem csak egy szó, hanem egy tartalom. Ez olyan államok szövetsége, amelyek azonos biztonság– és értékszemlélettel rendelkeznek. Bizonyos pontokat eltérően kezelnek, de van egy megállapodás a szövetségesek között, védik egymást és saját értékeiket. Ha pedig az összes szövetséges azt mondja, hogy Oroszország ellenségnek nevez bennünket, Oroszországot a helyére kell tennünk, akkor egy állam nem mondhat nemet, és azt, hogy Oroszország márpedig a szövetsége. Ez lehetetlen, ez azt jelenti, hogy akkor az az ország nem szövetségese a NATO-nak. Ha pedig de jure szövetséges, de facto viszont a szövetség ellen dolgozik, akkor ne adjon tanácsokat Ukrajnának arról, belépjen-e a NATO-ba vagy sem” – szögezte le Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy nem szabad egy szövetséges államnak akadályokat állítania Ukrajna NATO-csatlakozása elé.

(MTI)

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2023. május 01. 11:43
Vajon mit szólt volna a Nyugat, ha Magyarország kritizálni kezdte volna még az aláírás előtt a maastrichti vagy az amszterdami szerződést?
dezilluzionista
2023. május 01. 10:37
Helytálló.
Gondolkodó56
2023. május 01. 09:51
A NATO mint szervezet nyilvánvaló okból nem résztvevője a konfliktusnak. Ukrajna ugyanis nem tagja a NATO-nak.
Reszelő Aladár
2023. május 01. 07:24
Zselé, köztük az szólva ha kapnál rá engedélyt és éppen nem máshol lennének lekötve a katonáid, akkor simán bevonulnál rendet tenni, a rendteremtésért vinnél néhány vármegyét és közben meg azt harsognád, hogy aki védekezne, az a szövetség ellen cselekszik. A nagyobb baj, hogy a fentieket te gond nélkül megtennéd. Amúgy szívesen etetjük-itatjuk, ruházzák és iskolázzuk a menekültjeiket, de ez nyilván az a minimum, amit mindekinek kötlessége a nemzetközi jog alapján megtenni, köszönet pedig nem is fog járni érte soha. De persze katonákat is küldhetné k a golyózáporba. Akit nem a ruszkik lőnek le szemből, azokat ti lőnének hátba, mert magyarok. Valaha a Kárpátalja az övék volt, így jogos a megtorlás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!