Petr Pavel Kijevbe ment és leszögezte: Ukrajna rászolgált az EU- és NATO-tagságra

2023. április 28. 19:42

Kemény kijelentéseket tett az új cseh elnök.

2023. április 28. 19:42
null

Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna teljes mértékben rászolgált az EU- és NATO-tagságra – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyet Zuzana Caputová szlovák és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a megbeszélésüket követően tartottak.

A cseh vezető hozzáfűzte, hogy aktív segítséget akar nyújtani Ukrajnának ebben az ügyben.

„Az Önök oldalán állunk, mert egyértelmű, hogy Ukrajna teljes mértékben megérdemelte a NATO- és az EU-tagságot kitartásával, bátorságával, ellenállásával és szabadságharcával, ami mindannyiunk számára példaértékű.

Nincs kétségem afelől, hogy Ukrajna az EU és a NATO tagja lesz. A kérdés már csak az, hogy mikor” – fogalmazott Pavel. Sürgette, hogy még az év vége előtt kezdjék meg a tárgyalásokat Ukrajna EU-csatlakozásáról. Kijelentette, hogy Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.

Pavel elmondta, hogy Ukrajna és Csehország hat projektet készített elő közös fegyver- és lőszergyártásra, kiképzőrepülőgépekre és harckocsik javítására, a gyártási munkák teljes körű végrehajtásának lehetőségével Ukrajna területén. Biztosított továbbá arról, hogy a Csehország és Ukrajna közötti együttműködés tovább mélyül, nemcsak a katonai segítségnyújtás terén, hanem más formában is, beleértve a kétoldalú kereskedelmet. Szavai szerint emellett Csehország kész támogatást, segítséget és együttműködést felajánlani Ukrajnának az energia, a gazdaság, a közlekedési infrastruktúra és a lakhatás területén, Prága részt akar venni a dnyipropetrovszki régió újjáépítésében.

Zelenszkij is felszólalt, alá is húzta a fegyverek fontosságát

Zelenszkij kijelentette, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készül a fronton, partnerei számára nem lehetnek „tabuk” védelmi kérdésekben.

Azt hiszem, ez az egyik fő következtetés a mai beszélgetésünkből. Csehország és Szlovákia vezetőinek arra a következtetésre kellene jutniuk, hogy a biztonsági segítségnyújtás ügyében nem lehetnek védelmi tabuk. Minden Ukrajna számára támasztott mesterséges korlátozás csak egy újabb terrorista lehetőség az Oroszországi Föderáció számára” – hangoztatta az ukrán elnök.

Ukrajna, Szlovákia és Csehország elnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben egyetértettek abban, hogy a szuverén, szabad és demokratikus Ukrajna kulcsfontosságú tényező Európa biztonságának és stabilitásának szavatolásában. A dokumentumban elítélték az Oroszország azon kísérleteit, hogy erőszakkal módosítsa a nemzetközileg elismert határokat, ami – a nyilatkozat szövege szerint – mind az európai béke és stabilitás, mind pedig a nemzetközi biztonság alapjait fenyegeti, amellyel kollektíven és globálisan is szembe kell nézni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. április 29. 19:43
Pavel úr látóköre nem széles.
Rocktoberi
2023. április 29. 08:49
Ritka nagy marha ez a cseh Mikulás.
makám
2023. április 29. 07:21
"rászolgált az EU- és NATO-tagságra" ez hülye? ennyire?
vbandi
2023. április 29. 05:05
Meg egy nagy büdös lófaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!