Véget ér a Barátság: a lengyelek leállítanák a kőolajvezetéket, az atomenergiát is szankcionálnák

2023. április 18. 17:47

Lengyelország új szankciókat dolgozott ki.

2023. április 18. 17:47
null

A Reuters által kedden ismertetett dokumentum szerint Lengyelország ebben a hónapban javaslatot terjesztett elő egy új szankciócsomagra Oroszország ellen az Ukrajna elleni háború miatt. Az új csomag a gyémántimportot, valamint a csővezetékes olajimportot tiltaná be.

A Reutersnek nyilatkozó diplomáciai forrás szerint a javaslatot már átadták az Európai Bizottságnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, hogy egy esetleges 11. csomag a már meglévő korlátozások kijátszása elleni küzdelemre összpontosítana, különösen az orosz-ukrán háború harcterén Oroszország által bevetett alkatrészek és felszerelések tekintetében.

Varsó javaslata leállítaná az orosz kőolajimportot a Barátság kőolajvezeték Németországba tartó északi szakaszán keresztül. Megszüntetné az orosz gyémánt- és földgázimportot, beleértve az LNG-t is, és korlátozná az atomenergetikai együttműködést.

Hogyan érintenék az új szankciók az Európai Uniót?

Németország és Litvánia is támogatja az atomenergetikai szankciókat, viszont engedékenyek azokkal szemben, akik (mint például Magyarország és Franciaország) Oroszországgal kereskednek.

Magyarország, amely a múlt héten közölte, hogy beleegyezett a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződésének módosításába az orosz Roszatommal, eddig határozottan ellenezte az orosz atomenergiával kapcsolatos szankciókat.

Belgium, ahol a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi központja, Antwerpen található, eddig sikeresen lobbizott az orosz import tilalma ellen.

Lengyelország az EU egyik vezető Oroszország-ellenes harcosának és Kijev lelkes támogatójának tartja magát. Mivel azonban Varsó aggódik, hogy az idei országos választások előtt elveszíti a gazdák támogatását, a héten csapást mért Ukrajnára azzal, hogy betiltotta a gabonaimportot.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Összesen 498 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. április 19. 17:07
Ha az energiabiztonságunkban, az atomenergiai célkitűzéseinkben vagy annak biztonságában hátráltatnak vagy akadályoznak minket, akkor az ellenségeink lesznek. Paksot az oroszok fogják és biztonsági szempontok miatt az oroszoknak is kell fejleszteniük. Ami a hazánk nem csak energetikai, de minden szempontból való biztonságát jelenti. Ha ebbe keresztbe tesznek nekünk, azzal elárulnak minket és a barátságunkat. Hozzáteszem, hogy az USA is orosz import fűtőanyagot használ. És amíg ők azt használnak, addig tőlünk sem várhatnak mást. Amiről ők sem akarnak vagy tudnak lemondani, arról mi sem fogunk. Az legfeljebb egy húsz-harminc éves távlat lehet. A fő a biztonság, mert nem babra megy a játék, hanem országok sorsa és léte múlik rajta. Magyarország pedig egy kis ország, amit egy paksi katasztrófa tönkretenne és elpusztítana. Ebben semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandók. Mert az országunk léte múlik rajta. A lengyelek ezt vegyék fontolóra, mielőtt tovább lovalják magukat ebbe.
Julius68
2023. április 19. 14:00
A képmutató lengyelek ígérték, hogy decemberben befejezik, jelenleg is vesznek orosz olajat, persze néhány cégen átpörgetik. A barátság északi ágán jelenleg nem csak a lengyelekhez, a németekhez is érkezik orosz olaj. Mi mentességet kaptunk, ők nem, azt az Unió mégis velünk szórakozik.
Rocktoberi
2023. április 19. 13:09
A lengyelek igazi idióták. Nem véletlenek az amerikai polák viccek. Most is röhögnek rajtuk, hogy milyen könnyű beetetni őket.
monuskaroly
2023. április 19. 12:00
Soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom kívánni, de bukjon ez a lengyel kormány!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!