Meghívták Kijevbe a brazil elnököt

2023. április 19. 10:30

Lula a háború mielőbbi befejezése érdekében a be nem avatkozás politikája és nyílt diplomácia mellett foglalt állást.

2023. április 19. 10:30
null

A kijevi vezetés ukrajnai látogatásra hívta meg Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt, hogy saját szemével győződjön meg az Oroszország által indított háború következményeiről, miközben

az ukrán külügyminisztérium szóvivője bírálta őt a békekezdeményezése miatt,

mert Kijev szerint abban téves alapvetések szerepelnek.

Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyi tárca szóvivője a közösségi médiában erősítette meg a brazil elnöknek szóló meghívást. A bejegyzés szerint Lulának azért kellene Kijevbe látogatnia, hogy „megértse az orosz agresszió valódi okait és a globális biztonságra gyakorolt következményeit”.

A meghívás bejelentése előtt egy nappal, hétfőn érkezett brazíliai látogatásra Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és megállapította, hogy

a dél-amerikai országnak Moszkváéhoz hasonló az álláspontja az egy éve tartó háborúról.

Kijev „érdeklődve figyeli” Lula erőfeszítéseit

Nyikolenko közölte: Kijev érdeklődéssel figyeli Lula erőfeszítéseit a megoldásra, de nem fogadja el, hogy egyformán kezelje „az áldozatot és agresszort”.

A szóvivő elutasította Lula azon nézetét is, hogy „a halálos agresszióval szemben védekező Ukrajnát támogató országok a háborúra buzdítanának”. A brazil elnök a háború elhúzódásáért az Egyesült Államokat és az Európai Uniót tette felelőssé, mondván, hogy folyamatosan fegyvert szállítanak Ukrajnának.

Lula a háború mielőbbi befejezése érdekében

és semleges országok bevonásával a két háborús fél között közvetítői szerepet ellátó „stáb” megalakítását szorgalmazta. A brazil elnök béketerve szerint Oroszországnak vissza kellene adnia a tavaly február óta általa elfoglalt területeket, cserébe pedig Kijev lemondhatna a 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krímről.

(MTI)

Nyitókép: Mateus Bonomi / Anadolu Agency / AFP

***

***

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2023. április 19. 20:28
A brazil elnok helyeben elkuldenem oket a faszba! Amint valaki beszol a zoldpolos ukran doglegynek, az rogton meghivja az illetot, hogy lerinyalja neki a csillagokat az egrol es belerangassa a szarba. Lulanak es Brazilianak semmi koze az egesz ukran szemetdombhoz. Ami miatt erintve van az BRICS-tagsag, aztan annyi...
mullner
2023. április 19. 17:00
Mindenkit meghívnak, aki nem slávázik nekik. Mondjuk én se, de engem eddig nem hívtak. Titeket se? Nem rád gondolok falióra, ork szankciók stb... nektek ott lenne a helyetek, sőt inkább a fronton.
Backstab
2023. április 19. 13:54
Mindenkit hivogathatnak. A helyzet nem fog valtozni
Migen
2023. április 19. 13:51
Minek tudja ő milyen Amerika gyarmatának lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!