Brazil elnök: Az Egyesült Államok hagyjon fel a háborúra buzdítással

2023. április 15. 16:12

Lula da Silva szerint türelemre van szükség a Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel való tárgyalásokhoz.

2023. április 15. 16:12
null

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia az ukrajnai háborúra való buzdítással – jelentette ki szombaton Pekingben Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki kínai állami látogatása során a kétoldalú kapcsolatokat erősítette országa első számú gazdasági partnerével. Kínai látogatása során a baloldali politikus Sanghajban egyaránt bírálta a dollár szerepét a kereskedelmi kapcsolatokban és a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), és találkozott az amerikai piacról gyakorlatilag kizárt Huawei kínai távközlési óriásvállalat képviselőivel. „Az Egyesült Államoknak le kell állnia a háborúra buzdítással és el kell kezdenie a békéről tárgyalnia” - mondta újságíróknak Luis Inácio Lula da Silva Pekingben. – A nemzetközi közösség ily módon képes lesz meggyőzni

Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt, hogy a béke az egész világ érdeke

– vélte a brazil elnök.

Lula, aki januárban tért vissza Brazília élére, amelynek két cikluson át, 2003 és 2010 között volt az elnöke, pénteken találkozott vendéglátójával, Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A két elnök felszólította a fejlett országokat, hogy tartsák be az éghajlatváltozás káros hatásainak enyhítése érdekében a fejlődő országoknak tett 100 milliárd dolláros ígéretüket.

Utazása előtt a brazil elnök országcsoport létrehozását javasolta,

amely közvetítene a háborús felek között,

és közölte, hogy erről Pekingben is tárgyalni kíván. A Hszi Csin-pinggel ezzel kapcsolatban folytatott megbeszélésére vonatkozó kérdésre a brazil elnök kitérően válaszolt. „Türelemre van szükség a Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel való tárgyalásokhoz” – mondta. „Mindenekelőtt azonban meg kell győzni a fegyvereket szállító, a háborúra bátorító országokat, hogy hagyjanak fel ezzel” – tette hozzá. Az elnök szombaton egynapos látogatásra az Egyesült Arab Emírségekbe utazott tovább, ahol találkozik Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk államfővel.

(MTI)

Nyitókép: Ricardo STUCKERT / Brazilian Presidency / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2023. április 17. 08:29
Azt hiszem kezd kerekedni, ahogy a világnak elege lett az usákokból.
Csigorin
2023. április 15. 23:12
Lula meg az igazi regivagasu balos aki nem udvarol az usanak bolsonaroval jobban jartak volna))
kivancsijani
2023. április 15. 22:50
Hm. India, Kína Brazília... Kb a világ kétharmada van ellenünk, miközben a fejlett nyugat fennen hirdeti ideológiai felsőbbrendűségét.
nuknuk
2023. április 15. 20:35
Na tessék. A brazil elnök, aki állítólag "nyugat párti" lesz. Már ahogyan a libsik vihogva örültek a megválasztásánál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!