Kiszivárgott: nemcsak Kína sumákolhatott a lelőtt léggömb ügyében, az Egyesült Államok is

2023. április 16. 05:36

Sajtóhírek szerint a nyilvánosságra került dokumentumok még csak nem is egy léggömbről szólnak.

2023. április 16. 05:36
null

A Mandiner olvasói emlékezhetnek, februárban nagyot robbant a hír, hogy kínai kémléggömböt találtak Amerika felett. A Pentagon akkori bejelentése szerint az USA légvédelme észlelte az eszközt az Egyesült Államok légterében. Noha a Kínából indított és időjárási megfigyelő ballonnak mondott szerkezet egy régóta ismert jelenség, és az eszköz az úgynevezett sarki jetstream segítségével jutott el körülbelül 18 ezer méter magasságban a Csendes-óceán északi részein és Kanadán keresztül az Egyesül Államokba,

az eset érdekességét az adta, hogy a napelemeinél 27 méter széles, nagy méretű repülő eszköz megállt (!) egy amerikai rakétabázis, a Malmstrom AFB közelében, ahol a közel 400 amerikai interkontinentális rakéta jelentős részét tárolják.

Majd meglepő mozgékonyságot felmutató eszköz később továbbhaladt, az északi Montanából a keleti parton fekvő Dél-Karolina partvidékéhez jutott, aztán a tenger felett az amerikai légierő lelőtte.

A léggömb lelövéséről számos videó is napvilágot látott:

Kína szerint nem kell túlreagálni

Megírtuk azt is, hogy Kína reakciója az esetre az volt, hogy a maga részéről inkább békülne a léggömbügyben.

A kínai külügyminisztérium szóvivője óva intette a Fehér Házat attól, hogy „túlreagálja” az ügyet.

Vang Ven-pin leszögezte, hogy a léggömb civil légi eszköz volt, amerikai légtérbe jutása pedig váratlan és elszigetelt eset. Erről itt írtunk bővebben.

Kiszivárgott: nem csak Kína sumákolhatott

A legfrissebb sajtóhírek szerint azonban nemcsak Kína sumákolhatott az ügyben, hanem maga az Egyesült Államok is. A nemrég kiszivárgott dokumentumok és a Washington Post szerint

az USA további legalább négy kínai léggömbről tudott azon kívül, amely átrepült az ország fölött, és végül egy amerikai vadászgép lelőtte.

Mint a Washington post tájékoztat: az egyik léggömb egy amerikai repülőgéphordozó felett repült át a csendes-óceáni térségben, míg egy másik, kifinomult megfigyelési technológiával felszerelt léggömb megkerülte a Földet. 

Hogyhogy nem vette észre akkor ezt a léggömböt az USA?

Az amerikai radarrendszernek elvileg észlelnie kellett volna a léggömböt, hiszen egy nagyon nagy méretű tárgyról volt szó, de mégsem észlelte.

Ennek Somkuti Bálint szerint két oka lehet.

Az egyik, hogy nagyon lassan haladt – márpedig a modern radarrendszerekbe be van építve egy szűrő, amely kis sebességű, 80-100 km/h-nál lassabban mozgó tárgyakat nem tünteti fel a képernyőjén, mert azok lehetnek elszabadult léggömbök, egy madárraj és így tovább. A másik ok pedig az, hogy ezek az eszközök nagyon magasan repülnek, 30 kilométeres magasságban, így nem jelentenek fenyegetést, ezért nem is követik őket.

Ráadásul van egy joghézag a nemzetközi jogrendben – hívta fel a figyelmet a szakértő –: az űrre vonatkoznak az űrhasználatra vonatkozó nemzetközi megállapodások, de a nemzetközi jog nem szabályozza, hogy milyen magasságtól számít szuverén légtérnek a légkör. Ezt használják ki a kémkedési célú szerkezetek – a légteret 9-10 kilométer magasságig figyelik, ezen felül 10-12 kilométer között repülnek a polgári légi járatok, afölött a katonai repülőképek, a 15 kilométer fölötti magasságban pedig nem nagyon szokott semmi repülni.

A kínai szerkezet 18 ezer méter magasságban Alaszka, majd Kanada fölött haladt el, és az amerikai Montana állam fölött észlelték először, már szabad szemmel – a kémléggömb napokig kerenghetett a montanai légibázis fölött, ahol az amerikai interkontinentális ballisztikus rakéták jelentős részét itt tárolják.

Ha a léggömb szolgálati magasságában maradt volna, nem vették volna észre lentről. Emiatt Somkuti Bálint bizonságpolitikai szakértő lapunknak úgy értékelt:

Noha az továbbra sem teljesen bizonyított, hogy valóban katonai célú kínai léggömb volt (az adott állam felségjelzése és az azonosító szám ismeretében lehetne erre egyértelmű igennel válaszolni, a jelekből ítélve vélhetően az volt).

A szakértővel készült beszélgetésünket a témában itt tekintheti meg: 

Nyitókép: A kérdéses léggömbről készült felvétel. Fotó: Chase Doak / AFP

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. április 16. 13:08
Pedig csak a kis Xiao Zhün Zhün léggömbje volt, amit a születésnapjára kapott a nagymamájától!
beobachter1
2023. április 16. 12:09
Számomra felfoghatatlan, hogy miért kellene kémléggömböket használni, miközben az űrböl a kémműholdak el tudják olvasni Klotyó bácsi aznapi újságját?
Coupdetat
2023. április 16. 11:06
Az elmúlt ezer év legsikeresebb kormányának köszönhetjük: -400 körül a HUF. - Államadósság a csúcson ( a vajdátok megduplázta, amit tudni lehet) :(((( - Az EU legnagyobb inflációja nálunk - Az EU legnagyobb maginflációja nálunk. Az EU-ban 5 % velünk együtt ) :))) - Európa legnagyobb élelmiszer inflációja nálunk - Európa legnagyobb banki alapkamata nálunk. - Az EU 20 legszegényebb régiójából 4 nálunk van. Mi 7 régióra vagyunk osztva. 1 éri el az EU-s átlagot. - 1 000 000 lakosra a legtöbb covid halott... ez tk népírtás - Minden környező országban olcsóbb a benzin mint nálunk - az osztrákoknál is - 2022-ben az EU-ban a HUF vesztett legtöbbet az értékéből. (14 %) - Nálunk vannak az EU-ban majdnem a legalacsonyabb bérek ... a majdnem legnagyobb adókkal. - Az EU-ban csak nálunk volt üzemanyaghiány. - Mi vagyunk az egyetlenek akiktől az EU visszatartott és elvont pénzt. - Mi vagyunk az EU legkorruptabb putrija. - indokolatlanul magas a benzinár - a nyugdíjas infláció 27+ % miközben az emelés 15 % - 450 körzeti orvosi praxis betöltetlen, - kórházi osztályokat kell bezárni mert nincs orvos (szülészetek) - eminensből utolsó előtti az EU-ban. - a csürhe cigányhorda miatt a fiatalok inkább külföldre mennek. - Eurostat: A magyar infláció sokkal nagyobb, mint a többi régiós országban és duplája az uniós átlagnak ( a többiek biztos nem vették észre, h háború van) - eminensből utolsó előtti az EU-ban.
csapláros
2023. április 16. 10:25
..."ezen felül 10-12 kilométer között repülnek a polgári légi járatok, afölött a katonai repülőképek, "... az 1980-as évek közepén az egyik kolléga mesélte, hogy Budapestről Moszkvába repülve két katonai repülőgép is elrepült, biztonságos távolságban a légi járat repülőgépe ALATT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!