Lengyel hírügynökség: Franciaország blokkolja az ukrán lőszerszállításról szóló uniós határozatot

2023. április 13. 09:24

Párizs szeretné, ha a megállapodásban jobban érvényesülne a francia fegyvergyártók érdeke.

2023. április 13. 09:24
null

Márciusban döntött arról az Európai Unió egy brüsszeli csúcson, hogy további lőszert szállítana Ukrajnának. Az ehhez szükséges 2 milliárd eurót az Európai Békekeretből teremtenék elő. Volodimir Zelenszkij elnök brüsszeli látogatásán is lőszereket kért. 

A 2 milliárd euró felét arra fordítaná Brüsszel, hogy a tagállamok raktárait töltsék fel. Mivel azonban a tagállamok nem rendelkeznek elegendő rakétákkal, ezért ezeket az EU-n kívülről szereznék be. Szó volt a 155 mm-es tüzérségi lövedékek Kijevnek történő szállításáról is, amelyeket jelenleg Lengyelországban, Németországban és Franciaországban gyártanak.

Ebben a helyzetben megoldás lehetne, ha egy harmadik országtól kérnének lőszert adományozás alapján, és ezt követően egy uniós tagállam készleteiből más fegyverzetet is visszaadnának az adott harmadik országnak. Az erről szóló tárgyalások folyamatban vannak” – fogalmazott PAP lengyel hírügynökségnek egy uniós forrás. Azt is hozzátette: Franciaország egyebek mellett azt akarja, hogy a refinanszírozás ne csak [a] lőszerek [tüzérségi] szállítása esetén legyen lehetséges, hanem rakéták esetében is, még akkor is, ha Ukrajna nem kér ilyen rakétákat

A PAP hírügynökség forrása szerint az Ukrajnának szánt lőszerszállítások finanszírozásáról szóló döntést Franciaország azért akadályozta meg, mert Párizs lobbizott a fegyvergyártó cégeinek érdekeiért.

Nyitókép: Odd Andersen / AFP

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2023. április 13. 14:54
Nagyon kinyílt Mikron csipája mióta Zorbánnal találkozott.
roughneck
2023. április 13. 14:12
Akkor most ugye a franciak ellen is jon egy par cikkely, megfejelve nehany EU-s vizsgalobizottsaggal? :-))
KBA98
2023. április 13. 13:55
A lengyelek egy életre kiírták magukat a gerincességből!
Colonel
2023. április 13. 13:07
Másik hír szerint 400 millió dollárt nyúlt le az ukrán vezetés a támogatásokból . Nem lenne egyszerűbb a lőszerre szánt pénzeket is inkább leosztani okosban ? Mindenkinek jusson a zsebébe amennyi jár neki , minek lelövöldözni egymást . Ultiznának inkább ! A cehhet a végén úgyis mi álljuk .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!