Putyin agressziója elintézte: így lett Finnország a NATO tagja

2023. április 04. 10:51

Finnországban a lakosság és a politikai elit nagy részének tökéletesen megfelelt a semlegesség – egészen Oroszország krími, majd ukrajnai háborújáig, ami átfordította az északi ország közhangulatát.

2023. április 04. 10:51
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Régi vita végére kerül pont a finn NATO-csatlakozás kapcsán: Finnország kedd folyamán a NATO tagja lesz.

Az idáig vezető út nem volt rövid: a hidegháború alatt nagyhatalmi alku keretében semlegesnek megmaradt Finnország majdnem három évtizeden keresztül haladt nagyon apró lépésekben a NATO felé.

1994-ben belépett a NATO összes európai szomszédját, a közép-ázsiai szovjet extagállamokat és Oroszországot is tömörítő Békepartnerségbe, amely a NATO és a körülötte élő nem NATO-tagok közötti bizalomépítést szolgálta. Innentől kezdve folyamatosan stratégiai opcióként tartották talonban a NATO-csatlakozást, és fokozatosan leépítették a csatlakozás útjában álló objektív akadályokat – például növelték a NATO és a finn hadsereg interoperabilitását, egységesítették a szabványokat, irányítási struktúrákat, haditechnikát.

Finnország

évtizedeken át őrzött semlegességét végül 1995-ben adta fel –

az Európai Unióba való belépéssel ugyanis ők is részeseivé lettek a közös kül- és biztonságpolitikának. Mivel az EU-nak is van kölcsönös védelmi klauzulája, Finnország ezáltal katonailag már 28 éve nem semleges.

(Egyébként épp e kölcsönös védelmi klauzula miatt tökéletesen felesleges akár csak gondolkodni is Ukrajna EU-tagságáról egészen addig, amíg a háború békeszerződéssel és az Ukrajna és Oroszország között fennálló területi viták rendezésével véget nem ér.)

Nem sokan akarták a NATO-t

A NATO-csatlakozás ezt követően évtizedekig a most kormányra került jobbközép Nemzeti Koalíciópárt és a svéd kisebbség pártja, a Svéd Néppárt közös célja volt, minden más politikai alakulat semlegesen vagy ellenségesen állt az ügyhöz.

Nem véletlenül – a finn lakosság részéről sem mutatkozott semmiféle igény a NATO-hoz való csatlakozásra. 1995-ben még minden felmérés 80 százalék fölötti elutasítottságot mutatott a finn NATO-csatlakozásnak; 2001-2014 között 50-55 százalék között mozgott a csatlakozást kifejezetten ellenzők aránya (de a támogatóknál így is többen voltak a bizonytalanok).

A Krím 2014-es annexiója és Kelet-Ukrajna lerohanása aztán 40-50 százalék közé mérsékelte a csatlakozás ellenzőinek arányát, de a bizonytalanok így is többen voltak, mint a csatlakozást támogatók.

Ez az arány aztán Ukrajna tavaly februári megtámadása után fordult meg teljesen: azonnal a csatlakozás pártjára állt a finnek több, mint fele, májusra az arány már 70 százalék, tavaly év végén, idén év elején már 80 százalék felett járt.

Az ügyben Vlagyimir Putyin gyakorlatilag nemzeti egységet hozott létre.

Ezt tükrözte Sanna Marin miniszterelnök kormányának politikája is: bár a kormányfő 2022 januárjában még „nagyon valószínűtlennek” nevezte, hogy ciklusa alatt Finnország belépne a NATO-ba, Ukrajna megtámadásának napján már jelezte, hogy „a NATO-tagságról szóló vita Finnországban meg fog változni”.

2022. április 13-án a finn külügyminisztérium kiadott egy jelentést, melyben közvetlenül ugyan nem mondta ki, hogy be kellene lépni a NATO-ba, de úgy fogalmazott, a kialakult geopolitikai heyzetben Finnország jelenlegi biztonsági berendezkedése elégtelen. A külügyi jelentéseknek Finnországban kifejezetten nagy respektusa van – egy pár évvel ezelőtti külügyi jelentés alapozza meg például azt a hivatalos kormánypolitikává avanzsált álláspontot is, mely szerint Finnországnak Svédországgal egyszerre érdemes belépni a NATO-ba.

Cselekedtek is, nem csak beszéltek

Innentől kezdve a finnek a tettek mezejére léptek. 2022. május 12-én Sauli Niinistö köztársasági elnök és Marin miniszterelnök közösen jelentették be, hogy Finnország „haladéktalan” NATO-csatlakozását támogatják. Javaslatukat a parlament elé terjesztették, amelyet az május 17-én 188 támogató, 8 ellenző szavazattal el is fogadta. 2022. május 18-án ennek megfelelően beadták a NATO-nak Svédországgal közös jelentkezésüket. 2022. június 29-én a tagállamok egyhangúlag meghívták az Észak-atlanti Szövetségbe Finnországot, 2022. július 5-én pedig aláírásra került a finn csatlakozási jegyzőkönyv.

Innentől a többi tagállamon volt a sor: elsőként tavaly július 10-én Albánia,

utolsóként idén március 31-én Törökország parlamentje ratifikálta a csatlakozási jegyzőkönyvet.

Finnország saját parlamentje egyébként szintén csak idén március 23-án talált időt erre. 2023. április 1-jén Recep Tayyip Erdoğan török elnök alá is írta a jegyzőkönyvet, ezzel az utolsó akadály is elhárult a finn NATO-csatlakozás előtt. Finnországot így keddtől hivatalosan is katonai szövetségesünkként köszönthetjük.

 

MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. április 04. 21:45
Most majd jól megtámadják a fingek őket..:)
letsgobrandon
2023. április 04. 18:47
Putyin agressziója elintézte.... ja, bazmeg minden azzal kezdődött , hogy a ruszkik visszaütöttek
letsgobrandon
2023. április 04. 18:29
kvótapicsa elintézte amire utasították .. mehet vissza bulikázni
nempolitizálok
2023. április 04. 18:19
Jó nagy mázlisták ezek a finnek. Most biztosíthatnak 1200 km hosszú határt és fogadhatnak be jó pár USA atomrakétát. Nem véletlenül nincs most ott fesztivál a belépés örömére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!